Artiklar
Borås är en av de fyrta nya flörvaltningsområdena för minoritetsspråk.

Fyra nya förvaltningsområden

Regeringen beslutade på torsdagen att godkänna ansökningar från fyra nya kommuner att ingå i de så kallade förvaltningsområdena. Det innebär att Borås, Surahammar och Västerås kommer att få ingå i det finska förvaltningsområdet och att Krokom kommer att få ingå i det samiska förvaltningsområdet. Beslutet träder i kraft den 1 maj 2010.
Ett förvaltningsområde för minoritetsspråk är i praktiken en kommun där en nationell minoritet har ett förstärkt skydd och stöd enligt Europarådets minoritetskonventioner.
- Det är mycket positivt att kommuner själva har fört en dialog med sin nationella minoritet och ansökt att få ingå i förvaltningsområdet. Det visar att regeringens minoritetspolitiska reform fått genomslag bland såväl kommuner som de nationella minoriteterna, säger integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni, som också är ansvarigt statsråd för den nationella minoritetspolitiken.

I och med att den nationella minoritetspolitiken förstärktes från den 1 januari 2010, utvidgades förvaltningsområdena för finska med 18 kommuner i Mälardalen utöver de tidigare fem i Norrbotten och för samiska med 13 kommuner längs fjällkedjan utöver de tidigare fyra i Norrbotten. Med dagens beslut omfattar det finska förvaltningsområdet nu 23 kommuner och det samiska 18 kommuner.

Beslutet att ingå i förvaltningsområde innebär att kommunen ska erbjuda förskoleverksamhet och äldreomsorg helt eller delvis på finska respektive samiska. Enskilda medborgare får också möjlighet att använda sitt språk i kontakt med kommunen och med statliga myndigheter. Kommunen erhåller statsbidrag för de merkostnader som beslutet innebär.

Sidan uppdaterad 2010-04-22