Artiklar

Sydsamiskt möte på språkinternat

Barnen leker i snödrivan utanför vandrarhemmet på Östersunds camping. De ropar till varandra – på sydsamiska och svenska.
– För en gångs skull får de vara i majoritet. Det är bra för dem, säger föräldern och projektledaren för språkinternatet Gaajenasse, Vilmi Steinfjell.
Fyra familjer har samlats i Östersund en helg för att lyfta upp sitt modersmål, sydsamiskan. Syftet är att främst barnen ska få en chans att träffa andra barn som talar sydsamiska. Men även för föräldrarna är det viktigt att få umgås och tala sitt språk.
– Det här stärker vår identitet. Det hänger ihop, säger en av deltagarna, Annelaila Buljo från Fagerdal i Strömsunds kommun.

Det så kallade språkinternatet är en del i ett språkprojekt som stiftelsen Gaaltije i Östersund driver. Projektet heter Gaajenasse som betyder eko. Annelaila Buljo är där med sin man och sina tre barn. Hon kommer från Kautokeino i Norge.
- Hemma kunde vi prata samiska annat än i hemmet, på affären och så. Här är det annorlunda, säger Annelaila Buljo.
 
Familjerna behöver bara stå för resan till Östersund, resten finansieras av projektet. Helgen ägnas åt social samvaro på vandrarhemmet där de bor och åt sport, lek och bad. Språket står i centrum.

Joachim Andersson och hans fru Zara, från Strömsund, är där med sonen PerJonas som är 4 år. Joachim behärskar sydsamiska men sonen Perjonas kan mest stödord.                                                                               - När Perjonas kom försökte vi skärpa oss men det är ändå för lite samiska hemma, säger Joachim Andersson.

Zara Andersson har inte sydsamiska som modersmål men hon är språkintresserad och har försökt att lära sig samiska på egen hand. Hon efterlyser mer lättillgängliga språkkurser. Zara Andersson och hennes familj ser språkinternatet som en nystart.

Vilmi Steinfjell bor i Skalstugan, Åre kommun, men veckopendlar till Änge i Krokoms kommun där hon arbetar som lärare i samiska. Dessutom är hon projektledare för språkinternatet.
- Mina barn är starkare i samiska men ändå är jag rädd för att de ska bli svagare. Svenskan är så stark, den finns överallt. Den kommer gratis men det gör inte samiskan, säger hon.

Under språklägret är det Vilmi Steinfjells barn Maja, 4 år och Jåvva, 5 år, som pratar mest sydsamiska men man märker att de andra barnen börjar svara tillbaka på samiska när de leker.
- Det är viktigt att de får höra andra prata, säger Vilmi Steinfjell.

Även familjen Andersson saknar en naturlig mötesplats för samer i Strömsund där de kan tala samiska.
- Det finns inget dagis heller men det har ju inte gått så lång tid än för förvaltningskommunerna, säger Zara Andersson hoppfullt.

Under våren 2011 kommer det att hållas fyra språkinternat i Jämtland. Vilmi Steinfjell säger att intresset finns och att det redan är många anmälda. I språkprojektet Gaajenasse, som pågår fram till maj, är det också utlyst en tävling i att skriva en barnbok på sydsamiska.

MALIN ANDERSSON JUNKKA

Sidan uppdaterad 2015-05-22