Artiklar

«Vi har en tydlig sverigefinsk identitet»

Maziar Farzin, på Sverigefinska ungdomsförbundet, har fått uppdraget att leda projektet Revitalisera mera och genom det stärka finskan och sverigefinnarna i Sverige.
- Vi andra och tredje generationens sverigefinnar är en egen grupp med en ganska svag koppling till Finland.
Maziar Farzin, 29 år, är tydlig med att det inte går att sätta likhetstecken mellan sverigefinnar och finnar boende i Finland.
- Vi har en tydlig sverigefinsk identitet. Men det är en styrka att ha ett land med tillgång till litteratur, media och musik, säger han.

Finskan är väldigt viktig för Maziar. Han talar till exempel bara finska med sin åttaåriga dotter som också går i sverigefinsk skola i Stockholm. Maziar är uppvuxen i Sverige med en iransk pappa och en finsk mamma
- Jag besöker sällan ”det riktiga” Finland men har varit desto mer i Pello.

Maziar har en kandidatexamen i miljökunskap. Språk har han aldrig jobbat med rent professionellt.
- Jag fick ett tips från en kompis att söka det här jobbet, säger Maziar som ser fram emot att ägna sig åt revitaliseringsfrågor de närmaste tre åren.

Sedan i höstas arbetar han som projektledare för projektet Revitalisera mera. Målgruppen är 10-26-åringar och syftet är att stärka språket och den sverigefinska identiteten på olika sätt. Några av strategierna är att arrangera kultur och sportevenemang.
- Vi vill också nå unga föräldrar och förmedla hur viktigt språket är för barnen, säger Maziar.

Vad är slutmålet med Revitalisera mera?

- Frågan är vad man riktar in sig på, att få fler att prata finska bland vänner och familj eller att ha universitetsutbildningar på finska? Jag vill jobba för att lägga grunden för både och.

I slutet av oktober arrangerades en konferens med deltagare från bland annat Holland, Tjeckien, Polen. Syftet var att dela erfarenheter kring minoritetsspråk och därifrån fick Maziar med sig en rad intressanta idéer.
- Vi planerar bland annat att dela ut en föräldraskapslåda som tidigare tagits fram av andra minoriteter. Den ska innehålla information om vilka rättigheter deras barn har till sitt språk och praktiska verktyg i form av bland annat böcker och sånger. Vi vill få föräldrarna att inse vilken rikedom språket är.

En viktig del i Revitalisera mera blir att samarbeta med andra nationella minoriteter i Sverige. En konkret aktivitet blir att tillsammans delta i Almedalsveckan på Gotland i sommar.
- Vi ska ordna seminarium och synliggöra frågorna kring utbildning, berättar Maziar.

Känner du en oro för finskans framtid i Sverige?

- Nej, inte om vi gör en kraftsamling nu. Då är jag optimistisk.

MALIN ANDERSSON JUNKKA


Sidan uppdaterad 2015-05-22