Artiklar

I Malmö finns Sveriges enda romska kulturcentrum

Monica Kaldaras arbetar på det romska kulturcentrumet i Malmö - det enda i sitt slag i Sverige. I höst har det funnits i 10 år. Hon tycker att romerna har fått det lite bättre sedan lagen om nationella minoriteter kom men många, särskilt unga romer, har svårt att få arbete och bostad i Malmö.

Monica Kaldaras är född i Eksjö i Småland men har bott länge i Malmö.
- Nu får vi i alla fall visa upp oss och berätta hur vi blivit behandlade. I Sverige fick vi ju inte bo som människor förrän 1959 då det också kom en lag om att våra barn skulle få gå i skola.

Monica berättar att det inte alltid är så lätt att vara rom i Malmö. Diskriminering hör till vardagen.
- Vi väljer att bara gå till tre affärer här, där de känner oss. Annars får vi väktare efter oss, säger hon.

Hon och musikern Ivan Nikolizsson, som kommer från forna Jugoslavien, är två av de drivande bakom det romska kulturcentrumet som ligger ganska centralt i Malmö högst upp i en gammal bryggerilokal. De arrangerar bland annat den romska nationaldagsfirandet 8 april varje år, har kulturfestivaler och en talangtävling, liknande teveprogrammet Idol, för romska ungdomar som är mycket populär.

De ordnar också seminarier och konserter som hålls i den stora biosalongen i samma lokaler på det romska centrumet. Ivan, som är en skolad musiker, visar runt i rummet där den fasta utställningen finns. I mitten av står en romsk vagn inlglasad.
- En sådan hade bara de rika romerna, de andra bodde i tält, förklarar Ivan.

Här finns också skyltdockor iklädda olika romska dräkter, dräkter som härstammar från olika länder. I rummet intill utställningen finns ett bibliotek, också det enda i sitt slag i Sverige. Där finns bara litteratur om romer och av romer - från hela världen. Monica visar upp en av böckerna. Det är Pippi Långstrump översatt till romani chib.

Från radiostudion sänder Radio 123 sänder ett par gånger i veckan och berättar om nyheter som berör romer i Malmö och Skåne - enbart på romani chib.

Det romska kulturcentrumet finansieras av medel från Malmö stad, som bland annat står för hyran, och med bidrag från Kulturrådet. Granne med kulturcentrumet finns en förskola som drivs i privat regi av det romska kulturcentrumet. Tidigare var det bara romska barn där men för att barnen ska anpassas till det svenska samhället är den nu öppen för alla barn.
- Vi vill behålla vår kultur och vårt språk men ändå träffa andra svenskar, för vi bor ju faktiskt här, säger Monica Kaldaras.

MALIN ANDERSSON JUNKKA




 

Sidan uppdaterad 2015-05-21