Artiklar

"Det går åt rätt håll här i Luleå"

Det är halvtid i pilotprojektet som ska synliggöra romerna i den kommunala verksamheten. I Luleå har mycket positivt hänt men det behövs mer tid, menar de inblandade.
- Det här är ett av de största samhällsproblemen i landet, säger projektledaren Katarina Parfa Koskinen.

Minoritet.se gjorde ett reportage i Luleå kommun precis när pilotprojektet kommit gång hösten 2012. Pilotprojektet som pågår i fyra år involverar fem kommuner i Sverige. Det är Malmö, Linköping, Göteborg, Helsingborg och Luleå som ska vara med och lägga en av pusselbitarna i regeringens 20-åriga romska strategi.

I Luleå är Katarina Parfa Koskinen projektledare. När hon ska summera åren som gått kan hon inte annat säga än att de lyckats bra.
- Förståelsen har ökat. Men att sitta här och jubla över lyckade resultat är fel när vi vet hur verkligheten ser ut för romerna.

Katarina Parfa Koskinen jobbar tillsammans med brobyggarna Tanja Hagert och Regina Lindberg. De verkar trivas ihop och skrattar mycket under intervjun. Regina Lindberg började jobba i projektet efter sommaren 2013. Hon kom då från arbetslöshet och fick en möjlighet att jobba med att inkludera romerna i den kommunala verksamheten.
- Det roligaste har varit alla aktiviteter vi gjort och syftar på de danskurser och andra kulturaktiviteter som anordnats inom projektet för romerna i kommunen.

- Vi har fokuserat på hälsa och det har funnits en stor efterfrågan. Det handlar om att få komma hemifrån en stund och få något att göra, samtidigt som man rör på sig,. Det har varit mycket lyckat, berättar Katarina Parfa Koskinen.

- Det svåraste har varit att bygga upp en tillit från romerna och att vi faktiskt inte har svar på alla frågor än, berättar Tanja Hagert.

Från romernas håll har bostadsfrågan varit den mest alarmerande. Även om den frågan inte finns med i projektplanen har den inte gått att negligera.
- Det handlar om förtroende och för romerna är det den viktigaste frågan. Det finns bara allmännyttan att tillgå och det är stor bostadsbrist här i Luleå kommun. Dessutom blir de diskriminerade. Men vi har bara kunnat bolla vidare frågan till de som har hand om bostäder, säger Katarina Parfa Koskinen.

När Tanja Hagert ska summera det mest positiva som hänt de senaste åren säger hon:
- Det finns någon som lyssnar på oss och det händer något. Jag tog det här jobbet för mitt folks skull.

Tanja Hagert och Regina Lindberg jobbar halvtid med pilotprojektet och den andra halvan pluggar de på Södertörns högskola. De läser 30 högskolepoäng på två år till att bli utbildad Brobyggare, en uppdragsutbildning.
- Vi har landets bästa föreläsare men kraven är också hårda, säger Tanja Hagert.

2015 ska pilotprojektet avslutas och då ska det tas beslut som gör att romernas är inkluderade i den kommunala verksamheten – även om projektet är över. Men alla tre är överens om att det behövs mer tid.
- Ett år till hade varit bra men vi vet inte hur regeringen tänker och vad de gör efter de här fyra åren. Vi går åt rätt håll här i Luleå kommun men det här är ett jättestort samhällsproblem som vi jobbar med, säger Katarina Parfa Koskinen.

MALIN ANDERSSON JUNKKA

Sidan uppdaterad 2014-04-25