Artiklar

Måndag och finska på schemat

En måndag i Märsta. Det är morgon på Aspbackens förskola och solen skiner. Septembervärmen har lockat ut alla barnen i den finskspråkiga förskolegruppen. På gården  lastas det sand i små skottkärror och gungorna svajar. Barnen småpratar ivrigt på finska.

Den finska förskolegruppen med tio barn är helt finskspråkig sedan ett år tillbaka. Det betyder att pedagogerna alltid pratar finska med barnen.
- Det händer att någon av småttingarna frågar något på svenska, men vi svarar alltid på finska, förklarar Sirpa Teini, som jobbat länge med barn som talar finska.

Alla de tio barnen i gruppen kommer från tvåspråkiga hem. Det är antingen mamma eller pappa som talar finska med barnet.
- Vi är väldigt konsekventa med finskan nu. Förr var vi en så kallad tvåspråkig avdelning här bland fem andra barngrupper. Det har visat sig att barnens finska har utvecklats mycket mer under det senaste året i en enspråkig grupp.

Barnen pratar oftare finska med varandra än tidigare. Svenskan är dock inte åsidosatt. Barnen från olika avdelningar leker tillsammans med varandra och då är språket förstås svenska.

Pedagogiken som tillämpas på Granen  - den finska avdelningen heter så - är Reggio Emilia.
- Det betyder att vi ser barnet i centrum och utgår alltid från det. Vi samlas varje fredag till ett litet möte för att fundera vad vi kan göra ännu bättre eller annorlunda enligt Reggio Emilia, berättar Sirpa Teini.

Hon var med och jobbade med finska barn redan på 1980 -talet, då det fanns finska klasser och förskoleverksamhet i Märsta. Dessa försvann då så småningom. Intresset för finska språket och att bevara finskan för barnen har väckts åter på allvar när Sigtuna blev finskspråkigt minoritetsförvaltningsområde 2012.
- Några av våra småttingar är barn till de föräldrar som gick i de finska barngrupperna som jag  började jobba med för 30 år sedan. Det finns mor- eller farföräldrar till  ”våra” barn som är aktiva medlemmar i Den finska pensionärsföreningen i Märsta, berättar hon vidare.

Med det att Sigtuna anslöt sig till förvaltningsområdet så fick flera finska föreningar en flygande start. Utöver Pensionärsföreningen har Finska föreningen återuppstått. Dess verksamhet hade legat nere under några år. Det bildades även en sverigefinsk kultur- och musikförening med namnet Kieku. Kieku är en förkortning av det finska namnet Kieli-, kulttuuri ja musiikkiyhdistys. Kyrkans finskspråkiga verksamhet, som under flera år hade varit så gott som den enda på finska som erbjöds, fick en välkommen komplettering av dessa nya aktiviteter.

Veckans första dag är öronmärkt för alla finskspråkiga pensionärer. De samlas varje måndag för att umgås och att lyssna på någon gäst eller föredragshållare som bjudits in. Dessa måndagsträffar på Ragnagatan i Märsta körs igång med ett lätt gymnastikpass, som börjar vid tolv. Sedan äter man sopplunch tillsammans.

Till  denna fagra september-måndag har man bjudit in riksdagspolitikern Annika Hirvonen (det är en vecka kvar till septembervalen). Även Helge Artell, som är kommunens projektchef för minoriteternas förvaltningsärenden, har kommit på besök. Enligt honom var orsaken till den ovanligt smidiga starten för finska aktiviteter att kommunen agerade snabbt med att inrätta samråd med invånare. Beslutet att ansöka inträde till förvaltningsområdet togs i samtycke för tre år sedan.
- Det fanns en sammanhållning bland ett antal finskspråkiga invånare här i kommunen sedan tidigare. Vi fick snart en del engagerade nyckelpersoner som ville samverka med kommunen, berättar han.

En av dessa nyckelpersoner är Anja Nyman, viceordförande i pensionärsföreningen. Hon har varit med och öppnat flera kanaler till olika förvaltningar i kommunen, varit där och pratat med olika tjänstemän och sammanfattat i skrivelser de önskemål som finns av bland annat äldrevårdsplatser.
- Vi har inga avdelningarenbart för finskspråkiga äldre eller så, men vi har kommit långt och är med i diskussioner och planering av finsk äldreomsorg, poängterar hon.

Tiden har flugit fram som på vingar på pensionärsträffen denna måndag-eftermiddag, men det finska är inte slut än på dagen. Klockan 16 börjar karaoke i Valsta kyrkans lokaler. De flesta av oss vandrar dit. Det har kommit också några från grannkommunen Upplands Väsby-
- Vår finska karaoke är öppen för alla, förklarar Lauri Kuusinen, som står för tekniken. Lauri är ordförande för Märstas finskspråkiga pensionärer och en känd karaokeledare.

Han påpekar att också Musik- och kulturföreningen Kieku  står öppen för medlemmar från andra kommuner. Kieku har även teaterverksamhet och uppträder med sång och musik på olika tillställningar.

Här i kyrkan sjunger vi inte psalmer nu, om någon skulle tro det. Det finns 7000 finska låtar att välja på i vår karaokemaskin, allt från Sagolandet till nyaste finska poplåtar, säger Kuusinen.

Där i kyrkans samlingssal sitter jag kvar ett bra tag och dricker eftermiddagskaffe, för andra gången denna måndag, och lyssnar på dem som sjunger. Alla sjunger sina favoriter. Sången tycks komma ur hjärtat, och många, som är med här, skulle nog vinna ett  pris på någon karaoketävling om de ställde upp.

MARJA SIEKKINEN

Sidan uppdaterad 2014-11-25