Artiklar

Arrangören om höstens temakonferenser

I höst ger Länsstyrelsen i Stockholm län och Sametinget tre konferenser med temat Barns rättighet till sitt minoritetsspråk. Konferenserna hålls i Stockholm, Malmö och Luleå.
- Vi riktar oss i första hand till ansvariga för förskole- och skolfrågor i kommunerna men alla som anser att frågan är intressant och viktig är välkomna, säger en av arrangörerna Katarina Popovic på länsstyrelsen i Stockholm.

Minoritet.se ställde ett par frågor till Katarina Popovic på länsstyrelsen med anledning av höstens tre temakonferenser.

Vem riktar ni er till?

- Vi riktar oss i första hand till ansvariga för förskole- och skolfrågor i kommunerna, både chefer och politiker, till övrig personal liksom till samordnare av arbetet med nationella minoriteter både på kommunal och statlig nivå och givetvis till representanter för de nationella minoriteterna.  Alla som anser att frågan är intressant och viktig är välkomna, vi utestänger ingen men vår förhoppning är att de som deltar kan göra skillnad i praktiken.

Varför är just det här ämnet så viktigt?

- Det finns flera skäl. Det är väldigt viktigt eftersom barnen är framtiden och det är genom dem som språken kan leva vidare. Det finns också ett egenvärde i att skydda barns rättigheter eftersom de sällan kan föra sin egen talan. Tyvärr är det också så att det finns en stor brist på kunskap om de nationella minoritetsbarnens särskilda rättigheter både i de kommunala verksamheterna och hos andra myndigheter. Detta leder till frustration hos föräldrar som vill överföra sitt nationella minoritetsspråk till sina barn då de ibland känner sig oförstådda och i värsta fall motarbetade. Dessutom har det genomförts en del lagändringar som det är viktigt att synliggöra.

Hur ser innehållet ut? Är det likadant program för alla tre orter? Hur anmäler man sig?

- Programmet är likadant på förmiddagen på alla tre konferenserna medan det finns variationer när det gäller eftermiddagarnas workshops, där har vi försökt att också få med medverkande med lokal eller regional förankring. På konferensen i Stockholm är det lite mer fokus på finskan men vi har också en workshop om samiska erfarenheter. I Malmö har vi bland annat en workshop som väcker frågor om jiddisch och romani chib och i Luleå berör flera workshops arbetet med samiska och meänkieli. På alla tre konferenserna kommer man kunna ta del av goda kommunala eller regionala exempel och av erfarenheter från de nationella minoriteterna.

- Och du hittar inbjudningar, program och digitala anmälningsblanketter på minoritet.se.  Sista anmälningsdag till konferensen i Stockholm är den 12 september, till Malmö den 19 september och till Luleå den 30 september.

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2018-11-23