Artiklar

Gävle - Årets sverigefinska kommun

Varje år uppmärksammar Sverigefinländarnas delegation en kommun för deras nytänkande minoritetsarbete. Gävle kommun fick utmärkelsen för sitt arbete med att systematiskt rekrytera och kompetensutveckla finskspråkig personal.

- Det är kul att det är det strukturella och långsiktiga arbetet som uppmärksammas, säger Eeva Östberg, strateg i social hållbarhet med inriktning mot nationella minoriteter i Gävle kommun.

Gävle kommun ingår i finskt förvaltningsområde sedan 2012. Irma Larsson från Finska föreningen i Gävle var initiativtagare till finskt förvaltningsområde. Sedan 2012 har hon varit med på varje samrådsmöte med kommunen.
- Jag tycker kommunen har jobbat på riktigt bra. De har bra framförhållning och de har koncentrerat sig på förskola, skola och äldre som har kunnat flytta till ett bättre boende. De har också jobbat för att hitta mer finskspråkig personal.

Rekrytering av finskspråkig personal är en utmaning, menar Eeva Östberg. Även om situationen ser bra ut nu har kommunen funderat på hur situationen kan se ut om tio år och framåt. För att säkerställa rekryteringen har kommunen skapat strukturer för chefer som rekryterar.
- Vi har en rekryteringsguide på intranätet som beskriver hela rekryteringsprocessen. I materialet synliggör och påminner vi om finskt förvaltningsområde.

Varje rekrytering är fortfarande varje chefs ansvar men genom guiden blir chefen påmind om ansvaret kommunen har av att erbjuda finskspråkig service. Särskilt viktigt är det i yrken som har mycket kontakt med kommunens invånare.

Kommunen satsar också på kompetensutveckling i finska språket för sina medarbetare. Var tredje år genomför kommunen en språkkartläggning i alla nationella minoritetsspråk. I den ställer de frågor om intresse av kompetensutveckling. Kommunen har därefter prioriterat olika yrkesgrupper bland annat inom förskola och äldreomsorg. De som svarat på språkkartläggningen får erbjudande om gratis kulturaktiviteter.
-Vi vill ge något extra till våra finska medarbetare och signalera att de är viktiga.

Finns det något i ert arbetssätt du kan rekommendera till andra kommuner?

- Försök satsa på att bygga upp långsiktiga strukturer och lösningar. Tillfälliga lösningar kan fungera ett tag men arbetet med finskt förvaltningsområde ska vara en del av kommunens ordinarie arbete.

Priset för årets sverigefinska kommun delas ut på Sverigefinnarnas dag den 24 februari varje år. Från Gävle kommun åkte en grupp för att ta emot priset i Västerås som var förra årets vinnarkommun. Utöver äran att vinna fick kommunen också en tavla med vinnarmotiveringen som ska hänga i kommunens reception.
- Det här är inte något en person gjort. Det krävs samarbete med civilsamhället och stöd från politiker. Och det behövs medarbetare som kan finska, säger Eeva Östberg.

Irma Larsson tycker att alla gemensamt engagerar sig. Både kommunledningen och kommunens verksamheter är aktiva.
- Det är ett bra samarbete, delaktighet och positivt på mötena. Och så är vi glada för att ordna nästa års prisceremoni.

KARIN SKOGLUND

Sidan uppdaterad 2017-03-10