Artiklar

«Alla här är väldigt ledsna och väldigt påverkade»

Upptrappad säkerhet, inställda aktiviteter och oroliga församlingsmedlemmar. Judiska församlingar i Sverige har påverkats av terrordådet i Köpenhamn. Värst är kanske rädslan i Malmös församling, Köpenhamn ligger bara en halvtimme bort.

– Alla här är väldigt ledsna och väldigt påverkade. Det är ju nästgårds, många av våra medlemmar umgås socialt och träffas på fester. Dessutom har våra båda församlingar olika samarbeten med varandra, berättar Freddy Gellberg, andre vice ordförande för judiska församlingen i Malmö.

På olika sätt försöker Malmöförsamlingen nu stötta sin drabbade systerförsamling, bland annat åkte några medlemmar över sundet efter terrordådet. Samtidigt behöver de möta sina egna oroliga medlemmar. Många känner sig rädda, och vill ställa frågor om säkerheten.
– Vi har en förskola i vårt församlingshus och de som har barn där har säkert funderat både en och två gånger hur de ska agera och hur de tror att säkerheten fungerar. De flesta har kommit med sina barn ändå, säger Freddy Gellberg.

Säkerheten utanför församlingen och synagogan har också förhöjts, med till exempel polisbevakning.
Det betyder mycket för oss, inte minst känslomässigt. Vi känner oss säkrare när vi har poliser som är beväpnade och står utanför.

I Stockholm är läget liknande. Judiska museet valde att stänga dagen efter attacken och på judiska församlingen har säkerheten höjts. Församlingen står i tätt samarbete med polisen och Säkerhetspolisen, säger John Gradowski, som är församlingens informationsansvarige.

För närvarande har dessutom alla aktiviteter, som till exempel en författarträff, boksläpp och flera möten och sammanträden, ställts in. 
– Det är ett beslut som tagits i samråd med berörda myndigheter. Vi tar det säkra före det osäkra. Förmodligen blir det så hela veckan, sedan får vi ta ett nytt beslut, säger John Gradowski.

Även i Stockholm är medlemmarna oroliga, berättar han.
– Vi hade en solidaritetsgudstjänst i söndags, som vi kallade till med väldigt kort varsel, och det kom 400 medlemmar. Det finns ett stort behov av att vara tillsammans, för självklart finns det en oro, och den behöver man ventilera.

Även om församlingen i Malmö varit mer restriktiva med aktiviteter de senaste dagarna, har de inte valt att ställa in dem helt.
– De aktiviteter vi haft har mest handlat om att träffas och samtala om det som hänt och ställa frågor kring situationen. I övrigt försöker vi leva så normalt det går, säger Freddy Gellberg.


Trots den svåra situationen upplever församlingen att de får stöd utifrån, säger han.
– Vi upplever att både polisen och politiker ser allvarligt på det, och är beredda att åstadkomma förändringar och förbättringar.

KARIN FINGAL

Sidan uppdaterad 2015-05-21