Artiklar
1/4 Den romska gruppen Romengo är det stora dragplåstret i år. De kommer från Ungern och är med för andra året i rad. Foto: Fem folk festival

Arrangören vill utveckla Fem folk-festivalen

I fem års tid har de fem nationella minoriteterna intagit scenen i Kungsträdgården i Stockholms hjärta  för att under en dag sprida kunskap och glädje med musik och sång. På onsdag den 5 juli är det dags igen för Fem folk-festival. 

Projektägaren Fred Taikon från È Romani Glinda drömmer nu om att få göra festivalen till ett veckolångt arrangemang likt Almedalsveckan.
- Jag vill utveckla den med diskussioner och debatt om Sveriges nationella minoriteter, säger han.

Det är bara några dagar kvar till arrangemanget när Minoritet.se får en pratstund med Fred Taikon. Han är lite stressad nu när det drar ihop sig. Det är mycket som ska klaffa innan det är dags. Och även om han har rutin nu med de övriga arrangörerna och minoriteterna så är det alltid något som dyker upp nytt varje år. Evenemanget har dessutom vuxit.
- Det är Stockholms stad, Stockholms läns landsting och Kulturrådet som betalar för festivalen, säger Fred Taikon.

Upprinnelsen till Fem Folk Festivalen började under Bokmässan 2011 i Göteborg då de nationella minoriteterna möttes och hade en gemensam monter tillsammans. Idén att de lokala föreningarna i Stockholm skulle skapa en festival tillsammans föddes.
- Det är bara riksorganisationerna som årligen möts hos hos länsstyrelsen i Stockholm men vi ville att även föreningarna skulle få en mötesplats.

Fred Taikon säger att de nationella minoriteterna har mycket gemensamt, speciellt erfarenheterna av trakasserier och fördomar. 
- Vi måste få bukt med dem! säger han bestämt.

At sprida kunskap och därmed minska fördomarna är viktigt och det är just det festivalen i "Kungsan" gör. Förutom all fantastisk musik som erbjuds finns ett informationstält där besökarna kan få veta mer om de nationella minoriteterna. 
- Vi haffar folk och frågar vad de vet om oss. Det här året ska vi även försöka lära dem några ord på våra språk för att synliggöra minoritetsspråken.

Fred Taikon kan inte nog betona betydelsen av samarbetet med Parkteatern och Stallet som är medarrangörer. Genom dem får festivalen marknadsföring och professionell hjälp med scenarbetet med mera. Det är genom Stallet som festivalen har möjligheten att få använda den attraktiva scenen i Kungsträdgården.

Arrangemanget är helt gratis för besökarna. Dessutom bjuds det på kaffe i tältet. I år kommer det populära ungersk-romska bandet Romengo tillbaka. 
- Den romska musiken dog i Sverige på 1960-talet när rockmusiken tog över hos ungdomarna men i Ungern, Bulgarien och Östeuropa lever den vidare och är stor. Det här är tredje året på rad som vi har ungersk-romska band på scenen, säger Fred Taikon.

Hur viktig är den här festivalen?

- Vi tror på den och vi har sett att stad och kommun stöder vår idé att synliggöra de nationella minoriteterna. Vi vill utöka detta men för det behövs mer pengar. Nästa steg är att skapa debatt. Vi skulle kunna göra som när vi har romska kulturdagar med möjlighet till seminariepass, utställningar, film och samtal för att synligöra minoriteterna. Allt skulle vara gratis för den intresserade allmänheten.

Carola Taikon är syster till Fred. Hon besöker mer än gärna arrangemanget i Kungsträdgården varje år.
- Det är socialt. Man kan gå runt och prata med folk, med vem som helst. 
På onsdag den 5 juli är det dags igen. Här hittar du mer information om festivalen på Facebook! Där ser du också vilka artister som är aktuella i år.

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2022-05-05