Artiklar

De är förstagångsväljare i Sametingsvalet

21 maj lägger Maja Jannok Björnström och Kerstin Labba sina röster i Sametingsvalet. Det är första gången som de får rösta. Och även om det är lite rörigt så vet dem vad som är viktigt för just dem.

Maja Jannok Björnström är 18 år och därmed berättigad att rösta i Sametingsvalet i maj. För henne och kompisen Kerstin Labba, 19 år, är det en självklarhet men många i deras ålder väljer bort valet.
- Många bortförklarar sig med att de inte hunnit anmäla sig till röstlängden, säger Kerstin Labba, boende i Kiruna.

För att få anmäla sig till röstlängden måste du uppfylla två kriterier. Det ena är att du på något sätt gör sannolikt att någon av dina far- eller morföräldrar talade samiska eller om du har en förälder som redan sedan tidigare är upptagen i röstlängden så hänvisar du till denne istället. Du måste vara 18 år. Maja Jannok Björnström passade på att anmäla sig under Saminuorras årsmöte i fjol i Saxnäs.

Och Kerstin Labba anmälde sig också i god tid:
- Jag anmälde mig i oktober förra året. Vi har alltid pratat om det i vår familj, att det är viktigt att rösta, säger Kerstin som är uppvuxen i en renskötarfamilj.

Val till Sametingets politiska organ har hållits var fjärde år sedan 1993. Det samiska folket väljer 31 ledamöter som träffas till plenum tre gånger per år.

Även om båda tjejerna tycker det är lite rörigt att hitta rätt bland alla partier och åsikter så vet de i alla fall vad som är viktigt för dem.
- Det är för lite information i allmänhet men för mig är språkfrågorna störst. Jag har alltid fått kämpa så hårt för att få läsa samiska och jag hade 14 lärare på sex år. Det är inte bra, säger Maja.

För Kerstin Labba är språket också viktigt men även rennäringsfrågor.
- Nu har SVT Oddasat lagt upp en app där man kan se vem man ska rösta på efter att man svarat på vilka frågor man själv prioriterar. Den är bra, säger Kerstin Labba.

- Som förstagångsväljare tar man alla chanser att få information om partierna, lägger Maja Jannok Björnström till.

Kulturfrågor och det samiska kulturarvet är viktigt för dem båda.
- Vi är nog ganska lika ändå. Vi umgås ju jämt, säger Maja till Kerstin med ett leende.

Vad får ni för respons på att ni båda är engagerade i valet?

- Folk tycker det är positivt att vi bryr oss och undrar om vi inte ska bli politiker, säger Maja Jannok Björnström.

Hur är er bild av samepolitiken?

- Den är lite rörig men man hör mycket från familjen också, vi har några släktingar som är insatta och jobbar med politik, säger Kerstin Labba som ännu inte bestämt sig för vilket parti det blir.

Maja Jannok Björnström tycker det är bra att det kommit fram nya unga förebilder som tar ställning i samiska frågor.
- Det är kul med Maxida Märak. Jag läste att hon ska lära ett allsvenskt fotbollslag (Östersunds fotbollsklubb. Reds.anm.) om samisk kultur.

I klippet nedan hör du tjejerna presentera sig på nordsamiska och säga att det är viktigt att göra sin röst hörd i det kommande valet.

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2022-03-21