Artiklar
Ella Turta Foto: Privat

Ella Turta - vill visa hur det är att vara sverigefinne

Vill du veta mer om hur det är att vara finskspråkig i Sverige. Då ska du följa #stoltsverigefinne på Instagram. Ella Turta i Göteborg är ansvarig för projektet.

Berätta lite kort om dig själv! Vem är du?

- Mitt namn är Ella Turta och jag är 23 år gammal. Jag är ursprungligen från Finland men bor numera i Göteborg. Jag flyttade hit för fyra år sedan och har sedan dess hunnit skaffa mig en kandidatexamen i sociologi och kommit in i arbetslivet. Efter kanske ett år i Sverige började jag sakna att prata finska och hittade mig då till Göteborgs finska ungdomar där jag numera sitter som vice ordförande i styrelsen. Känslan av gemenskap och intresset för minoritetsfrågor och ideellt arbete ledde till att jag sökte till Sverigefinska Ungdomsförbundets styrelse. Och sagan fortsätter, nu ser jag min framtid i Sverige.

Berätta om projektet! När startade det och varför? Idén bakom? Hur funkar det i praktiken?

- Sverigefinska Ungdomsförbundet har som syfte att bland annat synliggöra de sverigefinska unga och göra deras röst hörda. Vi började fundera hur vi skulle på bästa möjliga sätt kunna ge unga en chans att berätta om sin historia, identitet och vardag. Eftersom vi lever i en digital tid där en stor del av kunskaps- och informationsspridning sker online, har sociala medier blivit en självklar del av många ungdomars vardag. Därför blev sociala medier och därmed Instagram en naturlig val av plattform. Därför startade vi kontot, Stoltsverigefinne vid årsskiftet, där stolta unga sverigefinnar under en vecka får presentera sin historia genom bilder och berättelser. Syftet är utöver att synliggöra ungdomar även modernisera bilden av sverigefinnar. Det är helt upp till var och en att välja vad de vill lyfta upp men vikten läggs på ungas eget perspektiv, det är viktigt att de får synas och höras.

Hur länge pågår det? Vad händer sedan?

- Jag önskar att Instagramkontot uppdateras så länge varje stolt sverigefinne som önskar att berätta sin historia, får göra det. Tanken med projektet är att efter ett års Instagram- uppdateringar lyfts några berättelser fram i form av bildutställning som under året 2017 visas runt i kommuner och i olika tillställningar runt om i Sverige och förhoppningsvis även i Finland. Detta för att väcka medvetenhet kring sverigefinskhet och ge majoritetssamhället möjligheten att få en inblick i sverigefinska ungas vardag. Utställningen görs sedan till en bok som kan delas ut till finska förvaltningskommuner och politiker för att sprida information och lyfta fram minoritetsfrågor utifrån ungas perspektiv. 

Hur har projektet blivit mottaget?

- Mycket bra! Vi är glada över att så många unga vill delta och dela med sig sina historier men även att projektet väcker intresse och frågor från andra håll.

Vad hoppas du att det ger?

- Jag tycker att det är extremt viktigt att unga representeras och att just deras upplevelser lyfts fram och hoppas därmed att vi lyckas med att uppfylla vårt syfte alltså att synliggöra och representera den sverigefinska minoriteten och historien utifrån just ungas perspektiv. Förhoppningsvis bidrar projektet till att sverigefinska ungdomar kan känna stolthet över sina rötter, sitt språk och sin kultur. Jag hoppas att unga hittar kontot och kan känna att ”oj, det är inte bara jag som tycker att det är jobbigt att inte kunna helt kommunicera med min mormor då jag inte fått lära mig finska” och kan på det sättet känna att de inte är ensamma med dessa saker. Jag tror att det är viktigt att de får se att det finns människor med likadana erfarenheter. På det sättet kan unga känna samhörighet och gemenskap vilket jag hoppas kan leda till att de vill engagera sig och påverka sin egen situation till det bättre. 

- Genom att synliggöra det som är bra men även de strukturella svårigheter som den sverigefinska minoriteten kämpar med, önskar jag att projektet kan bidra till ökad kunskap hos beslutsfattare angående de identitet-, kultur- och språkfrågor som är viktiga för just ungdomar.

Skriver man på finska eller svenska?

- Vi i ungdomsförbundet vill att alla ska känna sig välkomna att delta i Ungdomsförbundets aktiviteter oberoende om en pratar finska eller svenska. Vi vill främja tvåspråkighet och det är därför upp till var och en att bestämma vilket språk de vill använda. Ofta blir det en härlig blandning av finska och svenska.

Vem får vara med?

- Den som anser sig vara en stolt sverigefinne! Och så klart eftersom vi är ett ungdomsförbund så är projektets första del, att uppdatera på Instagram, tydligt riktat mot ungdomar. Däremot önskar vi att nå en bred målgrupp som följer kontot och tar del av utställningen!

Hur är det att vara sverigefinne år 2016?

- Jag fick tidigare i år äran att uppdatera stoltsverigefinne-kontot i en vecka. Då skrev jag om mina erfarenheter och till exempel om hur förvånande och tråkigt det är att de gamla stereotypa föreställningarna såsom att finländare alltid bär en kniv och dricker mycket alkohol finns kvar. Ja, året är 2016 och jag tycker att det är dags att släppa dessa fördomar och dags för oss att börja säga ifrån när någon uttrycker sig på det sättet.  

- Jag är lyckligt lottad eftersom jag har fått lära mig både finska och svenska men jag blir ledsen när jag bemöter människor som berättar att de har en finsk bakgrund men att de har aldrig fått lära sig finska eller att de skäms över sitt ursprung. Delvis är det på grund av bristande minoritetspolitik men även för att sverigefinnar länge har varit en stigmatiserad grupp och setts som andra klassens medborgare. Därför har många föräldrar valt bort att föra vidare den finska kulturen och språket. Mycket förbättringsarbete har självklart gjorts och jag är tacksam för att få vara med i en organisation som SFU som fortsätter att kämpa för ungas rättigheter och driver processen framåt.

- Jag kan säga att jag är en stolt sverigefinne men det finns definitivt en hel del arbete kvar att göra för att alla ska kunna känna likadant. Men vi är på rätt väg och Ungdomsförbundet fortsätter att kämpa på!

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2016-10-24