Artiklar
1/6 Hanna och David serverar mat och dryck till Judith Baecklund. Foto: Jimmy Gustafsson

Framtidstro med Bajit

Nu har det nya judiska centret Bajit i Stockholm invigts. Bajit betyder hem på hebreiska och är namnet på judiska församlingen nya center. Byggandet av ett nytt center är den största satsningen i församlingen sedan Stora synagogan byggdes 1870.

Det andas framtidstro med en så stor satsning som Bajit vilket blir ett bevis på hur den judiska historien kommer fortsätta att leva och utvecklas. Ingången pryds av en David-stjärna som syns från gatan och visar upp att detta är ett judiskt hus och att det judiska ska ha en självklar plats mitt i Stockholm.

Till invigningen har det kommit över tusen personer då intresset för det nya centret är stort. Stämningen är väldigt glad. Många känner varandra och hälsar glatt på varandra. En del har hunnit vara i Bajit flera gånger och för andra är det första gången i byggnaden och tycker att det är spännande att bara få uppleva detta nya, moderna hus.

Det är ett stort programutbud som en inspiration för alla olika aktiviteter som huset ska rymma när det är i full gång. I invigningstalen av ordförande för församlingen i Stockholm Aron Verständig och kulturminister Alice Bah Kuhnke betonades betydelsen av öppenhet och att detta är en plats man ska känna sig hemma på.

Mitt i huset är en ljusgård som är full med folk. Vanligtvis är det ett kafé i ljusgården som är tänkt att vara navet i huset där folk kan komma förbi och fika och hänga. Nu minglar folk i ljusgården och i den stora trappen som leder upp i huset spelas det musik, hålls tal och sjungs sånger som Traditzie från Spelman från taket med Joel Spira och en stor kör.

I biblioteket är det stand up med Aron Flam och sedan sånger med en jiddischkör med ungdomar. Bredvid bjuds det på traditionell judisk mat som soppa med kneidlach, challe och gefiltefish och många lovprisningar över den goda maten hörs.

I huset finns också en samlingssal där många aktiviteter som föreläsningar, fester och konserter planeras att hållas och där avlöser nu programmen med judiska kulturuttryck varandra. Det är panelsamtal, olika musikframträdanden, teater och dansuppträdanden.

Förutom att vara ett judiskt utbildnings- och kulturcentrum som ska rymma många olika aktiviteter så rymmer Bajit Hillelskolan och förskola med flera hundra barn vilket tar upp den största delen av huset. Även utbildningsinstitutet Paidea finns i huset tillsammans med en del tjänstemän från församlingen och ett bibliotek. Nytt med Bajit är att det även är tänkt att vända sig ut till en bredare publik och öppna upp och ha samarbeten med andra organisationer.

Bajit började planeras för tio år sedan och har tagit två år att bygga och förhoppningsvis sjuder huset snart av aktivitet och alla känner sig hemma i detta nya hem nu i många generationer framöver.

YAEL MOSESSON

 

 

 

Sidan uppdaterad 2016-10-24