Artiklar
Yael Fried Arkivbild: Jimmy Gustafsson

Ny historisk lokal för Judiska Museet

Judiska museet i Stockholm har i år flyttat in i nya lokaler på Själagårdsgatan. Nu pågår arbetet med att renovera och bygga om den nya lokalen för att verksamheten ska vara redo att öppna 2018. Lokalen som museet har flyttat in är samma lokal som den näst första synagogan i Stockholm låg i på 1800-talet så nu sluts en cirkel i den svenskjudiska historien.

Judiska museet invigdes 1987 efter att Viola och Aron Neuman hade planerat museet i sex år. Först låg museet i Frihamnen och sedan vid Odenplan. Museet har permanenta utställningar om judendom, judiskt liv, de svenska judarnas historia, Förintelsen, samlingar och även temporära utställningar med aktuella teman.

Den första juden som fick lova att bosätta sig i Sverige, utan att behöva konvertera, var Aron Isaac år 1774. År 1779 fick judarna i Stockholm tillstånd av riksdagen att ha en synagoga. Den första synagogan inrättades av överrabbin Hirsch Levi 1787 vid Köpmantorget i Stockholm. Efter några år flyttades synagogan till Själagårdsgatan vid Tyska Brunnsplan i Gamla stan.

I huset hade bondeståndet haft sin lokal den första delen av 1700-talet och den andra delen av 1700-talet låg stadens auktionskammare i huset innan den nybildade judiska församlingen flyttade in. Synagogan låg på denna adress till 1870 då Stora synagogan byggdes vilken används än idag. Efter att synagogan hade flyttat ut användes lokalen först som kyrka, sedan polisstation och sedan byggdes den om till kontor och bostäder och nu flyttar Judiska museet in.

Museet planeras att öppna 2018. Nu byggs lokalen om och renoveras för att anpassas till att bli museum. I det nya museet kommer själva lokalen stå i centrum och berätta om det judiska livet, då rester av den samtida synagogan och dess inredning finns kvar. Yael Fried som arbetar med innehållet och samlingarna på museet berättar att de snarare flyttade till denna lokal än från den gamla då de fick chansen att flytta in i detta hus med sin speciella judiska historia.

Under tiden museet är stängt pågår viss aktivitet för allmänheten som en utställning med fotografier från Auschwitz som är på turné i landet. Nu jobbar en grupp med att ta fram teman och utställningar som ska visas när museet öppnas igen. Förutom fokus på lokalen och de permanenta utställningarna ska även identitet och migration lyftas upp. Utöver utställningar har museet även föreläsningar och filmvisningar.

Judiska museet tilldelades Svenska Museiföreningens pris ”Årets Museum” första gången 1994. Judiska museet ser som sin uppgift att förmedla kunskap genom levande kontakter för att motverka antisemitism, rasism och nynazism i en tid av tilltagande motsättningar. När museet öppnar portarna igen 2018 kan de fortsätta sitt viktiga arbete i sin nya historiska lokal.

YAEL MOSESSON

 

 

 

 

Sidan uppdaterad 2017-04-25