Artiklar

”Vi vill vara delaktiga i våra barns liv”

I ett ommöblerat rum på Sverigefinska skolan i Upplands Väsby springer, hoppar och dansar barn under en discokula som blinkar i rött, grönt och blått. I foajén är chips, godis, festis kaffe och kanelbulle framdukat för försäljning. Föräldraföreningen på skolan har arrangerat årets sportlovsdisco.

Sverigefinska skolan har cirka 150 barn i fritidshem förskola, förskoleklass och årskurs 1-9. Skolan ligger i Upplands Väsby kommun där cirka en tjugondel av invånarna har någon relation till Finland. Alla skolans föräldrar är automatiskt medlemmar i föräldraföreningen som är mycket aktiv.
-Vi gör roliga aktiviteter för barnen och bidrar ekonomiskt till klassresorna. Det är viktigt att barnen känner att vi är en stor familj och att vi föräldrar känner varandra, säger Sonja Tigonen, ordförande i föreningen.

Några av alla de aktiviteter föreningen arrangerar är skoldisco flera gånger varje år, familjegympa, julmarknad, bad i simhallen, loppis, museibesök och aktiviteter på biblioteket. Att tala finska på aktiviteterna är inte nödvändigt men många gör det naturligt ändå och Sonja säger att de arbetar för att stärka det finska språket.Den största aktiviteten de anordnar är julmarknaden som i julas hade 400 besökare och 23 utställare.
- Det är kul att vara med i föreningen. Man kan välja att göra vad man vill och det finns inget tvång. Det finns också utrymme att utveckla nya idéer, säger Sonja medan hon kokar kaffe i skolans matsal.

Föreningen samarbetar med skolan via skolrådet och skolans rektor Maija Vola är positiv till deras engagemang. Bland annat ställde frivilliga från föreningen upp och målade skolans lokaler och fixade utemiljön i samband med skolans flytt i höstas.

I foajén sitter föräldrar i små klungor, fikar och pratarDe flesta av föräldrarna och barnen talar finska. Barnen som går i förskoleklass och lågstadiet springer fram och tillbaka från dansgolvet, till föräldrarna eller för att köpa godis.

Ett av skolans mål är att stärka barnens tvåspråkighet, identitet och tillhörighet till den sverigefinska kulturen. Det som är roligt, tycker Sonja, är mixen av föräldrar som är födda i Sverige och de som flyttat hit från Finland. Några föräldrar har själva gått i sverigefinska skolan. Miika Paavonperä flyttade med sin familj till Stockholm för sex år sedan. Han var ordförande före Sonja och är idag vice ordförande. Han menar att det typiskt sverigefinska är en blandning mellan finsk sisu och svensk snällhet. Som en minoritet är det nödvändigt att alla hjälps åt och alla föräldrar vill vara delaktiga i sina barns liv, resonerar han.
- Barnen är vår framtid och aktiviteterna hjälper dem att trivas bättre i skolan.

Både Sonja och Miika menar att ideella krafter kan hjälpa skolan att bli bättre och föreningen kan bidra till nya idéer och vara igångsättare.

Föräldraföreningen deltar också i kommunens samrådsgrupp tillsammans med andra finska föreningar där de kan påverka inriktningen på kommunens arbete med finskt förvaltningsområde. Förra året blev föräldraföreningen nominerade till årets sverigefinska vardagshjälte. Årets sverigefinnar är utmärkelser som delas ut till sverigefinnar som lyft fram den sverigefinska identiteten på ett bra sätt.

KARIN SKOGLUND

 

Sidan uppdaterad 2020-12-23