Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Tornedalingar

Umeå firar Tornedalingarnas dag - i efterskott

[2019-09-03] För femte året i rad firar tornedalingar i Umeå sin egen dag med ett fullspäckat program på Västerbottens museum söndag 15 september. Årets tema är att flytta bort – att komma hem.
Tornedalingarnas flagga. Foto: Hasse Stenudd

Vill du bli medlem i Språkvårdsgrupp?

[2019-08-20] Nu söker Språkrådet personer som vill vara med i en språkvårdsgrupp för meänkieli.
Språkrådet söker medlemmar till språkvårdsgrupp i meänkieli. Foto: Martin Thélenius

Rekordstort intresse för skrivarkurs

[2019-08-14] Åsa Larsson ville få igång det kvinnliga berättandet och när hon i januari gick ut med sommarens skrivarkurs i Övertorneå, kraschade hemsidan då över 300 kvinnor ville anmäla sig. 
Från vänster; Författarna Tove Alsterdal och Åsa Larsson, samt Inez Svonni Fjällström och Jaana Niva, fanns alla med på den kvinnliga skrivarkursen på Tornedalens folkhögskola i Övertorneå.  Foto: Hasse Stenudd

Flagghissning över gränserna

[2019-08-04] Inte bara i Tornedalen firades tornedalingarnas dag, den 15 juli. Numera uppmärksammas dagen på flera håll i landet, bland annat i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Vid Tornedalens folkhögskola i Övertorneå leddes flaggceremonin på Tornedalingarnas dag av författaren Bengt Pohjanen som assisterades av barnbarnen Sofia Tegelid och Mirjam Stoltz. Foto: Hasse Stenudd

Region Norrbotten utreder möjlighet starta upp en kulturinstitution

[2019-08-04] Sofia Mörtlund, samordnare på Region Norrbotten, har arbetat med att ta fram förslaget. I september presenteras tjänstemannaförslaget.
Sofia Mörtlund på Region Norrbotten. Foto: Malin A Junkka

Snart dags hissa Meänflaku

[2019-07-02] Tornedalingarnas dag firas offentligt för första gången i Stockholm efter att Stockholms stad blivit förvaltningskommun för meänkieli 2019.

Tornedalsteteaterns nya styrelse

[2019-06-14] Under våren har Tornedalsteatern fått en ny styrelse. Nyligen träffades de för ett första möte i Kiruna.

Tornedalsyran kommer tillbaka!

[2019-06-04] Efter succén med utsålda dagar i mars är det nu klart att arrangören Arctic Minds satsar på ännu ett år med Tornedalsyran som hölls i Stockholm.

Det här är en demokratifråga

[2019-06-04] Även METavisi har fått minskat bidrag från Kulturrådet och det innebär färre artiklar på meänkieli och att tidningen inte kan utöka sin utgivning.

Birgitta har skrivit en parlör

[2019-06-03] Birgitta Filipsson har gjort en parlör på meänkieli med användbara fraser för främst ungdomar. "Det finns nästan inget material för ungdomar på det språket.