Stolt tornedaling som smaksatt norrsken

Björn Ylipää är tornedalingen som gick från att baka pizzor i Pajala till att skräddarsy mat- och konstupplevelser för företag i Europa. Nu bor han i Skåne, har hemlängtan jämt och lyfter stolt upp Tornedalen i allt han gör. Som till exempel den gången när han smaksatte norrsken.

Mitt i ett grådaskigt och snösmältande industriområde i Löddeköpinge i Skåne finns en vit dörr i en anonym tegelbyggnad. Innanför den hittar man en hel vägg fullsatt med renar med leopardmönster. Björn Ylipää och Lena Ylipää Abrahamsson har bildade företaget Måltidsvision för över tio år sedan, och poängen är att förmedla en historia och en upplevelse med hjälp av mat och konst ihop.

Björn tar en trären från väggen och berättar om när svenska ambassaden i Washington hade en invigning med fokus på miljö- och klimatfrågor. Då satte Björn och hans medarbetare trärenarna på ett bord så att de bildade en hjord.

Längst fram gick renarna i naturträ, sedan kom prickiga renar, leopardrenar och renar i alla möjliga andra mönster, och så fick gästerna smaka på både torkat renkött och torkat kött från hjort som levt i hägn.
- Det smakar väldigt olika. Den där vilda smaken försvinner ju när hjortarna farmas, och frågan är klimatförändringen kommer göra att vi inte kan äta renkött i framtiden, säger han.

Hemma i Pajala tycker många att Björn knappt har ett riktigt jobb, och att mat är något man ska bli mätt av. Under hans uppväxt var det inga trerätters måltider med speciella bestick till desserten. 
- På grund av min bakgrund är jag inte instyrd i den traditionella franska måltidsordningen. Jag är liksom lite utanför, och jag ser maten ur ett annat perspektiv.

Tornedalingar är sedan år 2000 en erkänd minoritet i Sverige, och deras språk, meänkieli, som har sin grund i finskan, kan man numera läsa som modersmålsundervisning i skolan, eller på universitetsnivå om man vill. Men så har det inte alltid varit.

Som för de flesta minoriteter har staten försökt försvenska och länge var det förbjudet för tornedalsbarn att prata meänkieli på rasterna. Björns föräldrar pratade språket med varandra men själv kunde han bara svenska. Tills han började jobba i skogen som 17-åring.
- Då sade gubbarna där att ”om du inte pratar finska får du äta i snön!” Så de tvingade mig att lära mig, och för det är jag evigt tacksam. Det har tillfört massor.

Han lyfter handen och klappar sig på knät, tar en klunk kaffe och lutar sig tillbaka i soffan. Att han gick från arbete i de tornedalska skogarna till att hamna här i Skåne, med ett jobb som handlar om design och kommunikation, är en resa som tog vägen om en egen pizzeria i Pajala. Men där blev det mycket slit och lite pengar.

Som i många glesbygdsorter flyttade folk därifrån, och Björn kände inte för att bli ensam kvar. Så till slut stack han också. Kom 35 år gammal till Restauranghögskolan i Grythyttan och fick äta ostron för första gången i sitt liv. Där träffade han Lena från Skåne och tillsammans fick de idén till deras gemensamma företag.

Men Björn har inte glömt sitt ursprung. Tvärtom värker det ständigt av hemlängtan och ett starkt engagemang. Han lyfter stolt upp Pajala och Tornedalen i allt han gör.

Som när Björn och Lena tillsammans med folkmusikgruppen Jord, som också har sina rötter i Tornedalen, skapade eventet ”mailmale” på Norrbottens museum i Luleå. Mailmale betyder ”ut i världen” på meänkieli och i ett rum spikade de upp 7000 mandelpotatisar på väggarna. En potatis för varje Pajalabo. Och så en tom väggyta för alla de som flyttat från kommunen.- Det är det där dubbla. Hade jag varit kvar hade jag varit en potatis på väggen, men flyttar jag får jag ett annat perspektiv. Och samtidigt blir det till ett hål i väggen.

Dessutom fick besökarna smaka på norrsken.
- Vi kom fram till att norrsken smakar björkskottssorbet. Den får en lite grön ton. Och så smakar det blodgrapesgranité också, som står för det lite bittra. Det är lite bittert och kallt där uppe, säger Björn och ler.

 KARIN FINGAL

 

 

 

 

Sidan uppdaterad 2015-05-27