Språkpaket ska stärka finskan

Ett språkpaket med tips för sverigefinska familjer och material som ska stärka finskan har tagits fram av bland andra Sverigefinska ungdomsförbundet. Drygt 1200 paket ska delas ut på barnavårdscentraler i Västmanland som har en stor andel finsktalande befolkning.

Språkpaketet innehåller material som uppmanar sverigefinska föräldrar att tala finska med sina barn och projektet är ett led i arbetet att stärka de hotade nationella minoritetsspråken. Språkpaketet innehåller också tips om hur man löser vanliga problem som kan uppstå för en flerspråkig familj och hänvisningar till lagar och rättigheter.

I paketet finns också inspirerande material som en CD och DVD med finska barnprogram från UR, Utbildningsradion, och en skiva på finska och svenska.
- Vi är glada att Västmanland kan vara först ut med att dela ut detta material. Västmanland har sedan länge en stor finsktalande befolkning, skriver de som står bakom projektet i ett pressmeddelande.

Med anledning av detta hålls en pressträff i Västerås stadshus 10 april klockan 10.00. De som står bakom Språkpaketet är Sverigefinska ungdomsförbundet (Revitalisera Mera i samarbete med Västerås stad), Surahammars-, Köpings- och Skinskattebergs kommuner. Även UR och landstinget i Västmanland har varit med.

Sidan uppdaterad 2014-06-09