Mukulat goes Mumin

I år skulle författaren Tove Jansson ha fyllt 100 år och det uppmärksammas på olika sätt. På Finlandsinsitutet i Stockholm ordnas en Muminfestival och Mukulat tar över huset för en dag. Festivalen hålls på både finska och svenska.

- Evenemanget är en rolig, tvåspråkig familjefestival med bland annat skattjakt, sagostund och Lilla Mys konstverkstad för mindre barn och en serieworkshop för större barn och tonåringar. Såklart besöker också Muminfigurerna institutet under dagen, berättar Lina Puranen.

Lina Puranen har sedan 2011 jobbat med Mukulat-konceptet för att nå barn och deras föräldrar genom olika arrangemang. Syftet är att tolka sverigefinsk barnkultur och skapa en mötesplats för sverigefinska familjer. Men även om tonvikten är på det finska språket är arrangemangen alltid tvåspråkiga så även de som inte behärskar finskan kan delta.

Barnfestivalen Mukulat har arrangerats i olika svenska städer under de senaste åren och nu intar knattarna Finlandsinstitutet för en dag. Självklart är temat Mumin när Tove Janssons 100-års jubileum uppmärksammas. Under våren kommer Mukulat även till Mottala och Åkersberga.

Tove Jansson var en mångsidig konstnär och en intressant personlighet. I dag är hon en av de mest folkkära och kända konstnärer både i Finland och utomlands.  I efterkrigstidens Finland ville hon skapa konst på sina egna villkor. Som bildkonstnär, illustratör och författare arbetade hon ständigt för att bredda och förnya sitt konstnärliga uttryck fram till sina sista år.

Arrangemanget är ett samarbete mellan Mukulat och Finlandsinstitutet där evenemanget hålls den 8 mars mellan klockan 11-14 och det är fri entré.

MALIN ANDERSSON JUNKKA

Sidan uppdaterad 2015-05-22