Artiklar

Hon ger meänkieli till de unga

Radiojournalisten Ida Brännström gör programmet Gränslöst i Sveriges Radio. Ett trespråkigt program för ungdomar med tyngdpunkt på meänkieli.
- Jag vill göra intressanta program och språket är en bonus, säger hon.

Ida Brännström är bara 23 år och ändå har hon hunnit med en hel del i sitt yrkesliv. Hon kommer från Övertorneå och hon pluggade till journalist på folkhögskolan i Kalix. Efter avslutad utbildning fick hon arbete på P4 Norrbotten på Sveriges Radio i Luleå.
- Jag halkade in på Meänraatio redan innan jag ens tänkt på att bli journalist, typ som 16-åring, berättar Ida.

Då såg hon sin trespråkighet som en chans att komma in på radion. Sedan praktiken har Ida jobbat heltid på radion och i dag har Ida medvetet valt att nischa in sig på minoriteter och minoritetsspråk med fokus på meänkieli.

Redan under praktiken visste hon att hon ville skapa program på meänkieli för unga - något som saknades då. Nu tre år senare leder hon ungdomsprogrammet Gränslöst som hon skapat.

Ida talar finska, meänkieli och svenska. Eller som hon säger själv så "blandar hon friskt mellan de tre språken". Det gör hon även i Gränslöst men tyngden ligger på meänkieli och som programledare försöker hon hålla mig till meänkieli.
- Det är så vi unga pratar med varandra. Det ska inte vara så krångligt och komplicerat, Jag gillar inte att dra upp gränser. Mitt program ska bjuda in fler, även de bara kan lite meänkieli. De får ta delar på svenska, säger hon.

Programmet Gränslöst sänds en gång i veckan i Meänraatio, i P4 Norrbottens frekvens, och målgruppen är i huvudsak unga i Norrbotten
- De unga med knytpunkt till det tornedalska men programmen har varit så uppskattade att de även sänds i Stockholm på kanalen P6 och Sisuwebben på söndagar, berättar Ida.

Det är unga i åldrarna 18-35 år som är huvudmålgruppen men Ida betonar att det är viktigt att också att ha kvar de äldre lyssnarna.

Under vårvintern avslutade Ida ett antal resor över världen där hon besökt minoritetsfolk. Hon fick ett stipendium från Svenska Journalistförbundet för att kunna fördjupa sig i minoritetskulturer världen över. Resorna gick bland annat till romer i Rumänien och till ett bergsfolk i Thailand. Hon har även fått lära sig mer om den samiska kulturen.
- Jag har lärt mig så mycket. Jag hittade en enorm gemenskap med de här människorna jag träffade. De var så vänliga och snälla med mig.

Ida vill inspirera andra unga att våga ta tag i sina liv. Själv säger hon att hon blivit en annan människa sedan hon hittat sin identitet.
- Jag är en lugnare person nu. Jag vet vem jag är och känner att det är okej att vara annorlunda. Det är till och med bra att vara det.

Ida jobbar mycket med sociala medier vid sidan av radioprogrammen. Det tror hon är ett av sätten att nå och intressera de unga.
- Det går ju inte med tvång. Man måste ha något intressant att erbjuda.

Förutom Gränslöst så jobbar Ida också med programmet Finnmix. Ett trespråkigt program där människor får ringa in och hälsa och önska låtar.
- Det är roligt och många känner igen mig från programmet. Finnmix på fredag eftermiddag är ju heligt för många tornedalingar.

Ida tycker det är roligt att fler och fler upptäcker Sveriges fem nationella minoriteter.
- Minoriteter är hett just nu och det finns en efterfrågan som gör att man vågar satsa.

Om framtiden är Ida lite hemlighetsfull men en sak är saker. Ida Brännström kommer vi få se och höra mycket av framöver.

MALIN ANDERSSON JUNKKA

Sidan uppdaterad 2014-03-25