Artiklar

Fullt fokus på att synliggöra romerna

Föreningen È Romani Glinda har funnits sedan början av 2000-talet. Och sedan dess har det också blivit en tidning med samma namn och ett bokförlag; ERG. Fred Taikon jobbar stenhårt med sina medarbetare i ett syfte; att synliggöra romerna.

Fred Taikon har varit med ett tag. Han har sett en hel del positivt hända med de romska frågorna men ibland tappar han hoppet och undrar han vad han egentligen håller på med.
- Min farfar Johan Dimitri Taikon började skriva offentliga handlingar och lyfte samma frågor på 1940-talet som jag gör i dag!

Han fortsätter:
- 1954 kom den så kallade Zigenarutredningen och i dag tar vi upp samma frågor med tillägg för vissa nya, det handlar om samma problem. Det är svårjobbat men självklart har det också hänt en massa positivt sedan minoritetsstatusen gick in.

Fred Taikon driver föreningen È Romani Glinda från kontoret i sitt hus i södra Stockholm. En förening som på olika sätt lyfter romska frågor och romsk kultur. Festivalen Fem Folk är ett av de återkommande projektet. Just nu jobbar han också med att få romska familjer att läsa mer.
- Det finns bokhyllor i de romska hemmen men inga böcker i dem, bara prydnadssaker. Det är barnen som blir lidande när det inte finns någon läskultur, säger Fred.

Projektet som avslutas nu i år går ut på att göra hembesök hos romska familjer och tala om vikten av läsning och slå ett slag för tvåspråkigheten. Fred tar också med sig ett antal böcker, som hans förlag gett ut, skrivna på både romska och svenska vid hembesöken. Tanto är en av barnböckerna som finns på kelderash och svensk och handlar om Freds barndom.
- Vi måste börja med barnen, säger han.

I förra veckan besökte han Uppsala och ett antal familjer. Härnäst väntar Gävle och Helsingborg.
- Romerna ska inte behöva komma till oss, vi kommer till dem.

Fred Taikon har med sig sin rullväska till intervjun och plockar upp några av dem böcker som förlaget ERG gett ut, hittills 11 stycken. "Barnen på Tanto"  och "Askungen i Rinkeby" är två av dem.

Den bristande läskulturen kommer från dålig skolgång menar Fred. Och det i sin tur leder till att det finns få romska författare och romska böcker.
- Det är väldigt svårt att få föräldrarna att inse vikten av att läsa läxor med sina barn.

Hur kom det sig att just din familj blev läsande och till och med författare?

- Det började med farfar Johan Dimitri Taikon som blev informant till Carl-Herman Tillhagen på Nordiska Museet. Farfar skrev offentliga handlingar om romer redan på 1940-talet. Och jag hade en ganska regelbunden skolgång. Familjen Taikon har alltid varit litterära på olika sätt.

Det arvet vill Fred Taikon vårda och det är därför som han jobbar hårt med de romska frågorna.
- Jag vill att romer ska få uppleva det positiva som jag upplevt.

Tidningen med samma namn som föreningen startades 2002 med syfte att sprida romska nyheter. Det hade ingen brytt sig om att göra tidigare.
- Det började som ett kompendium, ett nyhetsbrev, minns Fred.

I dag kommer È Romani Glinda ut sex gånger per år och Fred jobbar tillsammans med journalisten Bengt O Björklund. Bidraget är litet och Freds insats görs ideellt.
- Framtiden är oviss för tidningen, säger han.

Med nyfikenhet ser han fram emot att se vad det blir av förslaget att skapa ett nationellt centrum för romska frågor.
- Jag hoppas centrumet kommer fungera som en blåslampa gällande oförätter och jobbar för att upprätthålla mänskliga och romska rättigheter, säger Fred innan han ilar vidare till nästa möte.

MALIN  A JUNKKA
 

Sidan uppdaterad 2018-02-02