Artiklar

"Det tornedalska måleriet ligger mig varmt om hjärtat"

Gunnel Tjäder visste inte att det fanns en speciell stil som man målade på i Tornedalen. Nu är hon allmogemålare med den traditionella tornedalska stilen som specialité. Hon arbetar även med textilt hantverk och hennes alster hittar du på bland annat hos Facebook i Luleå och i butiken Ateljénord i Kiruna.

Gunnel Tjäder är född i Kitkiöjoki i Pajala kommun men flyttade som 7-åring till Kiruna. Tornedalen finns med henne i skapandet även om en stor inspiration även hämtas från Kiruna och det arktiska landskapet.
- Jag visste inte att det fanns en speciell stil att måla på i Tornedalen. Jag var hemmablind. Men för cirka 25 år sedan fick jag chansen att gå en utbildning hos en gammal målarmästare. Det var Paulus Aili som var verksam i Risudden och hos honom lärde jag mig det typiska måleriet. Det var en aha-upplevelse.

Det tornedalska måleriet präglas av traditionella färger och buskmålningar. Gunnel visar en höstol med typiskt allmogemåleri som hon målat och som hantverkarkollegan Lena Gustavsson snickrat. Höstolar användes förr till att förvara skohö i, numera är det nog mest vantar och sockor som samsas under sätet.
- Det är väldigt vackert med färgerna och formerna, speciellt när man har sina rötter där. Jag målar med handblandade linoljefärger och dekorerna är målade på frihand, att få måla med den rika tornedalska måleriskatten som inspiration ligger mig varmt om hjärtat.

Gunnel sysslar inte enbart med målning utan även sömnad i renskinn och med ulltryck. För något år sedan tog hon fram en bricka målad på tornedalskt vis och några ord på meänkieli och svenska tryckta på brickan, bland andra; hevonen-häst, pappi-präst.
- Många tornedalingar känner igen de ramsorna man lärde sig som barn och de ler när de ser den, säger hon.

Vem hade dessa vackra målade möbler i Tornedalen?

-  Nästan alla hade målade möbler som var mer eller mindre dekorerade. Det var målare som åkte runt längs med älvdalarna och målade i gårdarna. Men möblerna är inte signerade. Jag tror att rikt och vackert dekorerade möbler var den tidens statussymboler.

I dag får Gunnel in möbler som är avlutade med uppdraget att återställa dem i befintligt skick. För det mesta målar hon dem som de en gång kunde sett ut, nutida möbler kan däremot få en mer modern målning med endast någon detalj från allmogemålningen.
- Rött och blått var en typiska bottenfärger under 1800-talet i Tornedalen.  Måleriet i Tornedalen under 17- och 1800 talet, liksom annat allmogemåleri i vårt land, hämtade inspiration från olika håll. Det var influenser både söderifrån och österifrån från Ryssland, berättar Gunnel.

Medan minoritet.se är gör intervjun med Gunnel kommer det in utländska turister i butiken Ateljénord som hon driver med fem andra konsthantverkare i Kiruna. De tittar intresserat på konsten och hantverket. Gunnel har gjort en ett konstverk som hänger hos Facebook i Luleå, Borealis message heter den. På Folkets hus i Kiruna hänger också en ridå gjord av henne.

För henne är den tornedalska allmogemålningen ett sätt att hålla kvar sin tornedalska identitet. Och det är inte så många som tar den vidare.
- Nej, vi är tyvärr inte så många, säger hon.

MALIN A JUNKKA

 

 

Sidan uppdaterad 2018-02-21