Sommarjobb med fokus på samer och tornedalingar

Under tre veckors tid har 20 ungdomar fått lära sig mer och samer och tornedalingar genom ett sommarjobb de haft via Stockholms stad. I de fem informationsfilmerna som ungdomarna tagit fram deltar bland andra Jonathan Tjäder.

Under sommaren 2016 initierade Kansliet för mänskliga rättigheter inom Stockholms stad ett sommarjobbsprojekt inom ramen för arbetet med ungas organisering, den så kallade Rättighetsjakten.

Syftet var att deltagarna under tre veckors sommararbete skall fördjupa sina kunskaper om nationella minoriteter i Stockholm med fokus på samer och tornedalingar. Utifrån ett ungdomsperspektiv har de tagit fram ett antal kortfilmer och en rapport som bidrar till att bygga intresse för den tornedalska och samiska kulturen och språket.

Mattias Barsk är en av de som agerat processledare i projektet som ska resultera i fem olika filmer som kommer att användas som interna informationsfilmer och för inspiration att arbeta vidare med detta.
- Det har varit så roligt att se hur engagerade de här 20 ungdomarna blivit i de här frågorna, ungdomar från förorterna och centrala Stockholm.

Märtha Mella och Jonathan Tjäder är två av sommararbetarna. Märtha Mella är tornedaling och Jonathan har både samiskt påbrå och rötter i Tornedalen. Jonathan Tjäder är 17 år och har genom den här processen hittat lite mer av sin identitet.
- Innan var jag typ bara en vanligt stockholmare och jag undrade om jag verkligen var same? Nu har jag fått tid att tänka på det här och jag känner att jag först och främst vill lära mig samiska och kunna prata med samiska ungdomar. Jag vill ta del av en kultur som håller på att försvinna, säger Jonathan som figurerar i filmerna som tagits fram.

Under 2018 fortsätter Stockholm stad arbetet med ungas organisering med fokus på samers och tornedalingars rättigheter, detta med anledning att Stockholms stad ansökt om att bli förvaltningsområde för samiska och meänkieli.

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2018-08-09