"Hotet från majoritetsbefolkningen fanns inte då"

I dagarna har Fred Taikons andra bok i en serie om fyra kommit ut, barnboken Lådbilsrallyt som berättar om Freds barndom i Tantolunden i Stockholm.

Den första boken hette Tantoindianerna och de fyra böckerna ska spegla de olika årstiderna i Tantolunden. Böckerna ges ut både på svenska och kelderash.

Böckerna ges i ut med stöd från Statens Kulturråd i sin satsning på nationell minoritetslitteratur. Fred Taikon som står bakom föreningen È Romani Glinda och bokförlaget ERG som ger ut romsk litteratur.
- Det var mina barn och barnbarn som ville att jag skulle skriva de här böckerna, säger Fred.

Det romska lägret som låg under tågbron i Tantolunden kom på 1940-talet att bli det mest uppmärksammade i Sverige. Många författare och journalister kom att besöka lägret och skriva om det.
- Jag minns att man kunde känna sig uttittad när de kom. Vi barn var illa klädda och det kändes inte bra.

I övrigt beskriver Fred sin barndom på Tanto som en härlig tid fylld av bus.
- Min pappa hade sex bröder och de flyttade också dit med sina familjer. Vi blev ett helt gäng. Vi var fattiga barn så vi fick hitta på våra egna lekar och egna redskap, berättar Fred.

Boken heter Lådbilsrallyt och Fred berättar att de byggde lådbilar när de vuxna kom med gammalt rivningsvirke till Tanto som skulle användas till att elda med.
- Vi byggde snabbt lådbilar med hjälp av gamla barnvagnshjul och körde längs med gångvägarna på Tanto och folk blev rädda när de mötte oss tjoande barn. På den tiden fanns parkvakter som kom och sa till oss.

I den nya boken kan du också få läsa om hur barnen besökte paviljongen i Tantolunden och ställde till med bus och om biobesöken.
- Vi fick en krona och det räckte till bio och till godis.

Kände ni er trygga där ni bodde?

- Hotet från majoritetsbefolkningen fanns inte då som det gör i dag. Ibland när det var tivoli i parken och människor blev fulla kunde de skrika saker och trakassera oss men det egentliga hotet då kom från staten. Vi visste inte hur länge vi skulle få stanna och så vidare.

Den nya boken om Tantolunden kommer att distribueras ut till biblioteken och så småningom kommer det att kunna köpas på webbsidan Den romska bokhandeln som håller på att skapas just nu.
- Namnet blir Den romska bokhanden och där kommer man att kunna köpa alla böcker vi tagit fram, säger Fred Taikon.

MALIN A JUNKKA

 

Sidan uppdaterad 2018-09-20