Meänpuu väcker funderingar

Helt tagen ur sitt naturliga sammanhang väcker en stubbe från ett vindfälle från Saittarova i Tornedalen uppmärksamhet i Kungsträdgården i Stockholm.

- Idén med verket är att få folk att tänka på vilka vi är och vad vi anser är naturligt idag. På en så skapad plats som Kungsträdgården i Stockholm kan en helt vanlig tallstubbe kännas märklig, säger initiativtagaren Mattias Barsk, Arctic Minds.

Ur stubben hör man också en sång. Meän puu är meänkieli för vårt träd.
- Hur ser Sveriges träd ut? Minns vi var det började, vilka som var med, hur vi möttes upp och hjälpte varandra över gränser och språk? funderar Mattias Barsk.

Varför är #meänpuu uppdraget med rötterna, kapat och avklätt? Sången som hörs från stubben är översatt från finska av Bengt Pohjanen och framförd av Carina Henriksson.

På Facebook-sidan kan du se hur folk reagerar när de går förbi stubben.

Arctic Minds är ett produktionsbolag som Mattias Barsk, med rötter i Tornedalen, äger som fokuserar på att berätta historier från norra Sverige. Bolaget gör scenkonst, musik, filmdokumentärer och poddar.

Kommer stubben finnas på andra ställen i landet än i  centrala Stockholm?

- Vi har fått förfrågningar från andra orter också. Men vi får se. En tornedalsk stubbe lever sitt eget liv, säger Barsk.

Sången:

Oi Luojani, siivet oon katkenheet, ota käshiisti ihmeelishiin,

olen lentäny liika kauas, olen joutunu eksykshiin.

Olen lentäny siivet mahtavina, noussu ilmohin  häikäiseväin

Monet aurinkokunnat kiersin, kaikki taihvaatki sielä näin.

Nyt rajala korkeiman taihvaan, nyt rajala Tuonelan maan

Täälä vapisen nyt vain hiljaa ja oottelen toivoen vain.

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2018-09-28