Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Minoritetspolitik

Handboken i nytt format!

[Minoritetspolitik] Nu kan du ta del av handboken i ett användarvänligt digitalt format där du lätt kan bläddra mellan flikar för att få fakta, tips och råd, inspiration och länkar.
Illustration: Kungliga Biblioteket

Storsatsning på nationella minoriteter

[Minoritetspolitik] Att regeringen satsar 90 miljoner kronor på de nationella minoriteterna blev känt i höstas. Nu står klart att man fördubblar föreningsstödet.
En skärmdump från en av informationsfilmerna.

Samarbete resulterade i informationsfilmer

[Minoritetspolitik] Ett samverkansprojekt mellan Region Sörmland, Länsstyrelsen i Södermanlands län och ett antal kommuner i området har resulterat i informationsfilmer om nationella minoriteter.

Råd för att ge inflytande och samråd för barn och unga

[Minoritetspolitik] MUCF har tagit fram en vägledning för att hjälpa kommuner, regioner och statliga myndigheter att arbeta med inflytande och samråd för barn och unga från de nationella minoriteterna. 

Umeå erbjuder språkduschar i minoritetsspråk

[Minoritetspolitik] I Umeå har man erbjudit språkduschar för barn i finska sedan 2017. Nu tar man ett nytt steg. I vinter bjuder man också in unga deltagare i meänkieli.  

Utställning om nationella minoriteter

[Minoritetspolitik] Utifrån människors berättelser, personliga föremål, ljudberättelser och nytagna fotografier av Johan Stigholt möter du stockholmare i deras vardag. 29 januari–22 augusti 2022 visas denna utställnin...

Nominera till minoritetsspråkpriset!

[Minoritetspolitik] Vilken person eller organisation vill du ska belönas med minoritetsspråkspriset 2022? Nu kan du nominera årets kandidater!
Illustration: Kungliga Biblioteket

Så ska Östersund arbeta med nationella minoriteter

[Minoritetspolitik] Kommunfullmäktige antog den 20 december Riktlinje för arbete med nationella minoriteter. Riktlinjen syftar bland annat till att ange ambitionsnivån för arbete med nationella minoriteter. 

Bläddras tio-i-topp mest lånade titlar

[Minoritetspolitik] Nu finns webbinariet ”Bläddra – en läsapp för Sveriges nationella minoritetsspråk” på film. Där kan du lära dig mer om att läsa i och arbeta med appen. 

Undersökning om psykisk ohälsa bland unga

[Minoritetspolitik] Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har tillsammans med Folkhälsomyndigheten ett uppdrag att kartlägga ungas psykiska hälsa. 

Polarbibblo ska utforska fler språk

[Minoritetspolitik] Polarbibblo har fått ett nytt uppdrag av Kungliga biblioteket. Barnens arena för det egna berättandet, Polarbibblo, ska på sikt få ännu fler språk.