Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Minoritetspolitik

Sveriges minoritetspolitik firar 20 år

[2020-08-21] För 20 år sedan fick judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar status som nationella minoriteter i Sverige. Vad har hänt sedan dess och vilka utmaningar kvarstår?

Minoritetsveckan synliggör de nationella minoriteterna

[2020-09-25] Under vecka 40 det är dags för årets minoritetsvecka i Gävle. Minoritetsveckan anordnas för andra året i rad och är ett samarbete mellan Gävle kommun och ett flertal lokala aktörer. 

Podd om nationella minoriteter

[2020-09-24] Podcasten Demokratiresan, som görs av SKR, handlar om medborgardialog, medskapande och demokrati på lokal och regional nivå. Avsnitt 28 handlar om minoritetsfrågor.

Webbinarium om projektbidrag för nationella minoriteters kultur

[2020-09-18]   Ansökningstiden närmar sig för projektbidrag för nationella minoriteters kultur. Det här bidraget finns till för att stärka, utveckla och synliggöra de nationella minoriteternas kultur och...

Nya läromedel i minoritetsspråken

[2020-09-16] Med spel, illustrationer och inslag av lek är tanken att det ska bli både lättare och roligare att lära. Nu finns flera nya läromedel att ladda ned som PDF.

Undersökning om myndigheternas information på finska och teckenspråk

[2020-09-16] Många myndigheter har översättningar av en del av informationen som finns på deras webbplatser. Men hur används översättningarna av talare på respektive språk? Det vill Språkrådet ta reda på.

Fantasiresa i Tornedalen - ett sätt att samråda med barn

[2020-09-15] Luleå kommun vill utveckla samråden med barn och ungdomar som kommit i gång på allvar. Samtidigt riktar kommunen nu fokus på romska och judiska frågor.
Med hjälp av leken och fantasi ska barnen får information och kunskap. Foto: Martin Thélenius

Så vill Isof stärka minoritetsspråken

[2020-09-07] Isof föreslår fokus på utbildning i minoritetsspråk i nytt handlingsprogram.  

Luleå utvecklar språkväskor

[2020-09-03] Luleå kommun utvecklar just nu språkväskor för nyttjande i språk- och kulturutvecklande syfte i förskola och förskoleklass.
Språkväskan på romani utvecklas just nu. Foto: Viktoria Björklund

Mer medel från regeringen

[2020-08-17] Regeringen stärker arbetet för de nationella minoriteternas rättigheter. Drygt 4,1 miljoner kronor omfördelas för att gå till språkstärkande insatser, ökad kunskapsspridning och till de riksorganis...

Ny app - nu på minoritetsspråk

[2020-06-08] Appar för barn med den tecknade superhjälten Undra finns nu även på meänkieli, nordsamiska och finska. 
Superhjälten Undra. Foto: Region Stockholm