Så inspirerar Luleå kommun sin personal

Skratt hörs på håll på Flerspråkscentrum i Luleå. Vi orienterar oss mot de glada tillropen. Daniel Särkijärvi håller i en workshop med förskollärarna som arbetar med meänkieli och finska på förskolorna i kommunen.

– Vad häftigt det är. Jag vill låsa in Daniel på vår förskola, säger Sofia Hurtig, från Hällbacken förskola.

– Nä du, vi har första tjing, säger Anneli Hietala, från Ernas förskola.

De ser ut att ha minst lika roligt som barnen på förskolan hade med Daniel, tidigare under dagen.  Han visar på några av lekarna han haft med barnen och framför allt talar han om den tanke han har med det han gör med barnen. Snart hör vi även förskollärarna glatt metandes: ”Kala”, ”käärme”, ”hämhäkki”.

Luleå kommun samarbetar med kultur- och meänkieli-inspiratören Daniel Särkijärvi. Med hjälp av hans kompetens ger de förskolepersonalen möjligheter att lära sig hur de kan lära ut meänkieli och finska på ett lekfullt sätt i förskolan. De kallar det för en språkutvecklings-workshop. Och det tycks vara väldigt uppskattat.

Hans kappsäck trollbinder stora som små. Denise Karlsson som jobbar på Hällbackens förskola talar själv inte meänkieli men har blivit intresserad genom att barn i hennes släkt gör det och nu när det har blivit ett levande språk på förskolan.
– Jag har ryckts med här och målsättningen är att lära mig språket och använda mig av det på jobbet, säger Denise Karlsson.

Marja Liljansalo säger att hon blir ”absolut inspirerad” av en sådan här workshop.
- Det är så roligt att se det sätt Daniel jobbar med. Det behöver inte vara så avancerat och han lägger in språket så naturligt i det han gör, säger Marja Liljansolo.

Under hösten har kommunen även bjudit in historiken Curt Persson som föreläst för personalen.

Läs mer om Daniel Särkijärvis besök på förskolan i Luleå.

Läs mer om Luleå kommuns arbete med nationella minoriteter

HASSE STENUDD

 

 

 

Sidan uppdaterad 2018-12-05