"Personerna har Byn gemensamt"

Journalisten och manusförfattaren Regina Veräjä, Pajala, har nu skrivit sin första skönlitterära bok Här händer ingenting som består av ett antal noveller där Byn är det gemensamma för människorna i berättelserna.

 

Regina Veräjä är mest känd som manusförfattare och projektledare på Tornedalsteatern, där hon arbetade fram till i våras. Nu jobbar hon som journalist på Sveriges Radio med Pajala som bas. Närmare bestämt på den meänkieli-språkiga redaktionen Meänraatio.

Fröet till hennes debutbok ”Här händer ingenting”, som består av nio noveller, började gro redan för tio år sedan, då hon gick en kurs i skapande svenska på Luleå tekniska universitet. Då träffade hon konstnären Inger Thurfjell som gjort 11 illustrationer till boken. Illustrationerna säljs också som separata konstverk.
- Boken är lite mer åt konsthållet, säger Regina Veräjä som fått positiva reaktioner på boken.

- Många säger att den är annorlunda. Jag vet inte om det är bra eller dåligt, säger Regina med ett skratt.

Den som känner till Tornedalen kommer känna igen sig och det förekommer lite meänkieli men även fragment av andra språk som norska och arabiska.
- Den har med Tornedalen att göra men de finns blickar inåt och utåt i världen i den.

Du får bland annat möta hemmansägarinnan Hilkka Hannu. Före, efter och bredvid henne cirklar Joppe med EPA:n, bonden Veikko, konstapeln Jörgen Mikkola, Henry med merschan. Och någonstans de osynliga. Och de som en gång fanns.
- Boken handlar bland annat om flykt, säger Regina.

Regina har alltid tyckt om att skriva prosa och med boken fick hon äntligen "space" att göra det.
- Det är en annan frihet än att skriva manus, säger hon.

Regina berömmer Ingers illustrationer.
- De är maffiga. Vi har bara träffats fysiskt tre gånger under den här skaparprocessen. Jag har skickat material till henne och hon har skickat bilder och på så vis har vi inspirerat varandra.

Under våren kommer Regina och Inger bege sig ut på en liten turné där de kommer att presentera boken och konsten. Först ut är Luleå nu i januari.

MALIN A JUNKKA


 

 

Sidan uppdaterad 2019-01-15