Mervi Erkheikki är en av projektledarna tillsammans med Susanne Redebo. Arkivfoto: Susanne Redebo

STR-T ska utveckla läromedel

I slutet av 2018 beviljade Institutet för språk och folkminnen Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset 500 000 kronor för att ta fram pedagogiskt material i meänkieli.

 

Arbetet kommer att genomföras inom ramen för projektet ”Meänkieli-lyftet för högstadiet”. I dagarna påbörjas planeringsarbetet och juni 2020 ska det vara klart. Detta enligt ett pressmeddelande från STR-T.

Projektledare och författare i arbetet är Mervi Erkheikki och Susanne Redebo. Materialet kommer att kunna användas som fortsättningskurs i meänkieli för elever i högstadiet och huvudmålgrupp är elever som har grundläggande kunskaper i språket. Idag saknas undervisningsmaterial som riktar sig till den här elevgruppen. De hänvisas ofta till läromedel som inte är relevanta för deras åldersgrupp.
- För förbundets del är det värdefullt att det framtas mer läromedel i meänkieli. Vi har i flera års tid påtalat att Skolverket bör få ett långsiktigt och övergripande ansvar att ta fram läromedel då marknaden inte tar sitt ansvar.

Frågan är uppmärksammad av en statlig utredning 2017, men regeringen har inte gett något besked, menar förbundets verksamhetsledare Maja Mella.
- Det är ett spännande jobb vi har framför oss. Med tanke på att det finns så lite läromedel i meänkieli för den här årsgruppen är det extra viktigt att få fram material som fortsätter hålla de ungas intresse för språket vid liv, säger Mervi Erkheikki och Susanne Redebo. Vi är peppade till tusen!

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2019-01-15