Hallstahammar första kommun att testa VR-spel

Den finska avdelningen i Hallstahammar har fått testa olika virtuella upplevelser exempelvis virtuella resor till Finland.

Med hjälp av Virtual Reality kan man återskapa samt återuppleva platser och händelser som väcker minnen. "Man kan förstärka känslan av välbefinnande genom att virtuellt uppleva sådant man är eller varit intresserad av tidigare i livet eller besöka en ort som man bott i tidigare", skriver kommunen på sin hemsida.

Folkhälsan i Finland har tillsammans med danska startupföretaget Gonio VR utvecklat spel för äldre personer som bor på äldreboende. Även de boende har varit med i utvecklingsarbetet och fått tycka till om spelen. Spelen har använts med goda resultat i Finland och nu får Hallstahammars kommun som första kommun i Sverige testa dessa spel på Äppelparkens finska avdelning, Herrevad 1.

Även de boende har varit med i utvecklingsarbetet och fått tycka till om spelen. Spelen har använts med goda resultat i Finland och nu får Hallstahammars kommun som första kommun i Sverige testa dessa spel på Äppelparkens finska avdelning, Herrevad 1.

Syftet är att ta den virtuella tekniken till människor inom äldreomsorgen och förbättra deras välmående, göra vardagen lite roligare och sätta ny teknik i händerna på en befolkningsgrupp som normalt sett sällan kommer i kontakt med den. VR har flera positiva effekter, man kan stimulera minnet genom att besöka platser som är bekanta för dem, de har även positiva effekter mot stress, utbrändhet och depression och kan användas i rehabilitering.

"Till en början är det bara en avdelning som fått testa Virtuell verklighet, men inom kort kommer vi ha öppna VR dagar då samtliga boende på Äppelparken inbjuds att få prova", skriver Hallstahammar på sin hemsida.

MALIN A JUNKKA

 

 
Sidan uppdaterad 2019-01-18