Viljo Kiligronfors Foto: Pia Lehto

Ny serie på SVT

Fängelseminnen, en resa från social fobi till tatueraryrket och första tatueringen som åttioåring. I SVT:s nya serie Tatuerad- minnen i bläck möter vi personer som berättar om tatueringens roll i deras liv

Genom tatueringar öppnar sig gripande livshistorier om sorg, kärlek och rötter. Fängelseminnen, en resa från social fobi till tatueraryrket och första tatueringen som åttioåring. I SVT:s nya serie Tatuerad- minnen i bläck möter vi personer som berättar om tatueringens roll i deras liv. Programmet är på finska.

I Eskilstuna bor den 67-årige Viljo Kili Grönfors som har gjort en stor del av sina tatueringar i fängelset. 
- I fängelset var det inte tillåtet att tatuera, men vi hittade alltid på sätt att göra det ändå, vi gjorde nålar av rakblad och tog färg från bläckpennor. Jag har en ros här på handen som en kille gjorde till mig på Kumla, han blev mördad sen, när jag tittar på den rosen tänker jag på honom säger Viljo Kili Grönfors.

Tatueraren Elina Ojakangas led som ung av svår social fobi men visste tidigt att hon ville bli tatuerare.  För Elina var det en lång och slitsam väg till hennes drömyrke med efter sju års sökande fick hon en lärlingsplats och kunde börja med sitt drömyrke som tatuerare.
- Som många människor hade även jag bilden av tatueraren som en rockstar, jag tänkte att bara jag blir tatuerare så kommer jag inte längre vara blyg och ha dessa svårigheter, jag kommer bli en annan människa, säger Elina Ojakangas.

Läs mer här!

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2019-02-21