Nya låtar från Carina

Med anledning av att sverigefinnarna firade sin dag den 24 februari och Meänkielidagen nu den 27 februari, har sångerskan Carina Henriksson smygsläppt två låtar från kommande cd.

Den har arbetsnamnet MINOR och namnet syftar på dels MOLL-tonart och till MINORITET.

Många spår på skivan är på finska och meänkieli, med tonsättare från Finland, Meänmaa och andra delar av Sverige. Även några utomnordiska språk kommer höras, och skivan blir en blandning, en gränslös mix vad gäller genrer och musikstilar med allt från visa, pop, rock till tango och klassiskt.
- De internationella spåren har blivit stöpta i tornedalsk skrud, via nya texter och/eller annan instrumentering än brukligt. Givetvis har dragspelet en stor plats på skivan, då detta instrument är tätt förknippat med vår musik, den tornedalska folkmusiken. Men det ska finnas musik för olika smak och tycke, för att göra minoritetsspråken tillgängliga på fler områden och inom fler genrer än de vanligtvis brukar höras, skriver Carina Henriksson i ett pressutskick.

Skivan kommer att vara klar till sommaren enligt planen.
- Musiker är från Sverige och Finland och det kommer vara olika sättningar på de olika sångerna, så att varje sång/stil får sin egen kostym och färg, säger sångerskan.

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2019-02-25