"Jag känner mig hemma här med de samisktalande"

Minoritetsäldreboendet i Kiruna, Gläntan, fick i februari flytta tillbaka till sina gamla lokaler efter en stor mögelsanering. Ingegerd Nutti har arbetat där sedan starten 2013.

Gläntan är ett boende för äldre som talar finska, meänkieli och samiska. Det finns åtta lägenheter per avdelning. Totalt har boendet 27 personer boende där, 7 talar samiska, 10 talar finska och 7 talar meänkieli. tre personer bor där utan anknytning till minoritetsspråken. Minoritet.se träffar undersköterskan Ingegerd Nutti som arbetar på den samiska avdelningen.
- Vi har två lediga platser just nu på den samiska avdelningen, säger hon.

När minoritet.se är på besök är det lunchtid på avdelningen. En del av de äldre sitter mest och petar i maten som verkar vara en typ av chili con carne.
- Jag önskar vi kunde få laga vår egen mat här (i dag levereras maten från ett centralkök reds.anm.) för då kunde vi äta mer samisk mat. De som är födda på 20- och 30 talet känner inte igen moderna rätter och kryddor och olika grönsaker och då äter de mest för att de måste. För en tid sedan gjorde vi blodplättar på renblod och oj vad de frossade. De vill ha kött, potatis och fisk lagat på samiskt vis, säger Ingegerd Nutti.

Josefine Nilsson är verksamhetsledare på Gläntan.
- Man ser hur viktigt det är för de äldre och dementa att få tala sina egna språk.

Den stora utmaningen är att hitta personal som kan språken och samtidigt har en utbildning i omvårdnad.
- Personal som kan samiska är det vi behöver just nu.

Ingegerd Nutti känner igen problematiken.
- Många yngre väljer exempelvis att jobba i gruvan hos LKAB som kan erbjuda högre löner och när vi har försökt få tag på personal från exempelvis Karesuando så har de svårt hitta boende här.

Nutti är en av de i personalen som kan tala samiska.
- Vi får ofta påminna de äldre att de får prata samiska här. Det kan vara så att de tror att de måste prata svenska här då det förr i tiden alltid var svensktalande inom vården och på andra offentliga ställen.

När personalen kan tala de äldres modersmål skapas en större trygghet för kunderna och de anhöriga, menar Ingegerd Nutti.
- De känner sig mer hemma här då.

Hur får ni in språket i vardagen?

- Vi talar med de i vardagliga situationer och så får de lyssna på samisk musik, andliga sånger och så uppmärksammar vi samiska högtider och de får bära kolt då. Vi vill ha mer samisk mat men det är svårt.

Vad betyder det för dig att få arbeta i samisk miljö?

- Inget är främmande för mig här. Jag känner mig också hemma här med de samisktalande och jag förstår vad de menar när de pratar om exempelvis vårflyttningen med renar. Jag har kunskap om det och kan spinna vidare och prata med dem om det.

Ingegerd Nutti berättar om de kulturkrockar som kan uppstå när personalen inte har samisk kulturkompetens.
- En gång blev en samisk mössa förstörd då någon i personalen tvättat den i tvättmaskin vilket man inte får göra. Och om de äldre vill ha på sig sina koltar vet vi som är samer hur man sätter broschen på rätt sätt och hur sjalen ska sitta.

Den samiska avdelningen lyfter också fram samisk konst och samiska föremål på väggarna för att de äldre ska känna igen sig och för att skapa en hemma-känsla.
- Men det ska inte vara för mycket. Intrycket ska vara lugnt.

Josefine Nilsson berättar att de är noga med att uppmärksamma minoritets-högtider och att de i samband med dessa också försöker erbjuda mat är typisk för de olika minoritetsgrupperna.
- Vi gör finska piroger, har rökt fisk och gáhkku försöker personalen baka väldigt ofta. Vi har en tanke och vilja att göra mer traditionsenlig mat genom att då och då avboka mat från köket, så att personal och brukare kan göra det som "mat från förr".

Vad skiljer Gläntan från andra äldreboenden?

-
Det är nog att personalen här vet vad som förväntas av oss och att vi alla vet hur viktigt det är att få in minoritetsspråken i vardagen för de äldre. Det är inte lätt men vi kämpar på. Det är så fint när man ser vad de äldre får ut av att få tala sina språk med personalen här, säger Josefine Nilsson.


MALIN A JUNKKA

 

Sidan uppdaterad 2019-05-07