Kulturförening ordnar Aurinkofesti

Kulturföreningen Lava ordnar för första gången en midsommarfest, Aurinkofesti, på klassisk mark för festligheter, Tärendöholmen. Syftet med festen är att lyfta Tornedalen och meänkieli.

Kulturföreningen Lava skapades för tre år sedan med syfte att skapa kulturevenemang i Tornedalen. Hanna Aili är koordinatör i föreningen.
- Det började med att vi ordnade en stor midsommarfest för tre år sedan hemma hos min pappa Bengt Aili i Ekfors utanför Övertorneå. Vi var ungefär 100 personer och det blev så lyckat att vi kände att vi ville bjuda in ännu fler personer och började reka nya platser, berättar hon.

Valet föll på Tärendöholmen.
- Det är en plats med lång tradition av att fira midsommar på. Det var viktigt för oss att få med oss IFK Tärendö som ska ha hand om firandet på dagtid. Aurinkofesti består av två block, en på dagen och en på kvällen. Det blir en familjefest på dagen med bland annat barnteater, dans runt midsommarstången, workshops och lekar. Dessutom spelar Jan Johansson.
- På eftermiddagen blir det ett panelsamtal om förstudien som Curt Persson gjort Då var jag som en fånge där jag kommer att presentera den och Ida Bränsström kommer att hålla i samtalet med ungdomar där vi har fokus på om det är värt att rota i historien eller inte. Vi vill ha en statlig utredning om detta, säger Aili som också är ordförande i Met Nuoret.

Kvällstid blir det mer av en musikfestival med Höstorkestern och Väärt. 
- Vi är en liten kulturföreningen så första året måste vi testa våra muskler. Det bir inte flera tusentals besökare som förr på Tärendöholmen.

Aili hoppas och tror att festivalen blir en fest för alla som brinner för Tornedalen och känner samhörighet med platsen och för meänkieli.
- Vi vill visa att det finns en framtid här. Den urbana normen är stark i dag men vi vill visa på kraften i bygden.

Festen ordnas med hjälp av bidrag från bland annat Region Norrbotten, Kulturrådet, Institutet för språk och folkminnen och STR-T. Met Nuoret går också in med insatser. 
- Vår hemsida är helt tvåspråkig. Vi vill lyfta in meänkieli i en ungdomlig kontext.

MALIN A JUNKKA


 

Sidan uppdaterad 2019-05-10