Artiklar

Tornedalsyran kommer tillbaka!

Efter succén med utsålda dagar i mars är det nu klart att arrangören Arctic Minds satsar på ännu ett år med Tornedalsyran som hölls i Stockholm.

 - Ja nu har vi fått in en viktig kugge i finansieringen så det kommer att bli av även år 2020! Första omgången lyckades vi arrangera helt och hållet med kärlek till tornedalingarna. Nu får vi hjälp från offentliga håll. Det uppskattas, säger Mattias Barsk.

Tornedalsyran är en festival för tornedalska kultur som ägde rum på Fågel Blå i Stockholm under 8 och 9 mars 2019. Nästa års datum är inte bestämda, inte heller lokalen.
-  Vi älskar Fågel blå och skulle gärna vara där igen men vi för diskussioner med fler parter för att få ut det bästa möjliga, säger Mattias Barsk.

Han säger vidare:

- Det är klart att när Stockholms stad går in med ett rejält stöd så är det ett säkrare arrangemang så vi vågar satsa en gång till och behöver inte lägga lika mycket gratistimmar på det här. Nu hoppas vi få in några sponsorer så att besökarna också får det där lilla extra, det oväntade. Det hade varit kul!

Idén med Tornedalsyran är att erbjuda minoriteten tornedalingar ett eget evenemang i huvudstaden men också erbjuda något för andra som helt bara är nyfikna på eller älskar tornedalsk kultur.
- Under festivalen så gjorde vi små kollar med publiken och det visade sig att runt en tredjedel av besökarna hade liten eller ingen koppling till Tornedalen. Det var oerhört intressant och visar ju att det tornedalska evangeliet sprider sig. 

Det finns en möjlighet att Tornedalsyran även dyker upp i fler städer.
- Vi har fått förfrågningar om vi kan arrangera det på annat håll, och det är inte omöjligt men för det behöver vi en samarbetspartner i respektive stad. Men de får gärna kontakta oss så ser vi vad vi kan göra! Det går ju att skala både upp och ner nu när vi vet hur man gör. 

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2021-03-19