Festivalen vill uppmärksamma de minoritetsspråk som talas i området. Foto: Daniel Olausson.

Minoritetsfestivalen tillbaka i Gällivare

Gällivare minoritetsspråksfestival genomfördes första gången 21-22 september 2018 på hembygdsområdet. Nu är det snart dags igen.

Syftet var att synliggöra och samla de nationella minoritetsspråk som förvaltas av Gällivare kommun och som länge talats i område; meänkieli, finska och lulesamiska och nordsamiska.
- Vårt syfte är att genom festivalen lyfta de nationella minoritetsspråken som Gällivare är förvaltningskommun för och samla de kulturutövare och näringsidkare i kommunen, samt närliggande regioner, som har en koppling till dessa språk. Genom detta vill vi synliggöra, inspirera och skapa medvetenhet kring språken och kulturen som präglat gällivarebygden samt uppmuntra besökarna att lära sig något av språken, berättar Julia Palo, arrangör.

Förra årets festival planerades på väldigt kort tid, men blev väldigt lyckad, lockade hundratals besökare och gav ett stort positivt gensvar.
- Det var något som hade saknats i Gällivare, och egentligen hela Norrbotten som är flerspråkigt. Vi riktar oss till alla åldrar, och har både barnaktiviteter och samarbete med äldreomsorgen, vi försöker ha en bredd på våra aktiviteter. Kunskap eller koppling till språken spelar ingen roll, utan syftet är att höra språken och lära sig mer om dem. Genom synliggörandet vill vi öka intresset och bidra till att fler vill lära sig något av språken, säger Palo.

I år har festivalen utökats med  en hel dag och i programmet finns bland annat Skräcknovell med Tornedalsteatern, slöjdworkshops med Kristoffer & Isak Unga Pirak och Gunhild Tjikkom, barnaktiviteter på finska, meänkieli, lulesamiska och nordsamiska, konserter med bland andra Sara Marielle Gaup Beaska.

Arrangörer är Kulturföreningen Gällivare minoritetsspråksfestival. Läs mer här!

MALIN A JUNKKA

 

 

 

 

 

 

Sidan uppdaterad 2019-08-15