Snart väntar den officiella invigningen av den väsentligt tvåspråkiga förskolan Charlottendal i Luleå. (Personen på bilden har inget med texten att göra.) Arkivbild: Marie Birkl

Snart invigs tvåspråkiga Charlottendal

Den 26 september håller Barn- och utbildningsförvaltningen i Luleå sin officiella invigning av Charlottendals tvåspråkiga förskoleverksamhet i samiska, meänkieli och finska.

Vid invigningen medverkar skolledning i Luleå, professor Leena Huss från Uppsala samt personal och barn vid Charlottendals förskola. Alla vårdnadshavare och föräldrar vid Charlottendal är varmt välkomna tillsammans med samrådet för nationella minoriteter i Luleå. I inbjudan uppmanas de som har en högtidsdräkt att gärna ta på sig den.
- Alla barn i minoritetsspråken går på samma avdelning, men har egna arbetsgrupper utifrån språken. Varje grupp har ett eget hemvist på avdelningen där kultur och språk syns extra mycket i miljön, säger Viktoria Björklund, chef för Flerspråkscentrum i Luleå.

I dagsläget har Charlottendal sju barn som valt finska men fler är på ingång efter jul. För dessa barn finns en förskollärare och en barnskötare tillgängliga, de talar både finska och meänkieli.

Fyra barn har valt meänkieli och har en förskollärare och en barnskötare som talar både finska och meänkieli. Två barn har valt samiska och en förskollärare som talar nordsamiska är anställd. Totalt finns alltså fem pedagoger på avdelningen.
- Alla pedagoger talar det nationella minoritetsspråket med barnen mellan 9.00 och 15.00 (politiskt beslut på detta), men i praktiken pratar de språken hela dagen som de jobbar. Det är språkbadspedagogik. Barnen talar det språk de vill och det finns inga språkförbud eller tvång för barnen. Men personalen talar inte svenska med barnen förutom om det skulle krävas i en nödsituation. De talar även språken med föräldrar och mellan varandra i så stor utsträckning som möjlig, berättar Viktoria Björklund.

Den 26 september under invigningen kommer dessa aktiviteter att ske:

- Njoarostallan mánáide ja rávesolbmuide, lassokastning för barn och vuxna, tillsammans med språk- och kulturstödjare Nils-Bertil Heikka. Ute på gården från 8.30.

- Sagoteater Trolli-Peikko Palelee på meänkieli/svenska med språkinspiratörer Sari Oja och Mariann Mäki från Övertorneå.

- Tässä pienessä meänkielisessä kertumuksessa sie saat kohata Trolli-peikon ja hänen kaveria, jäneksen, koiran, linnun ja karhun. Ute på gården mellan 8.30 och 9.30.

- Tvåspråkiga föreställningen Millimetermannen - esitys rakentamisen ilosta, mielikuvituksen käyttämisestä, sekä ongelmien ratkaisemisesta. Millimetermannen görs av sverigefinska teatergruppen Uusiteatteri. Manus, regi och scenografi Hannu Böök. Inomhus efter lunch och endast för barnen på förskolan.


MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2019-09-12