"Jag vill påverka och beröra genom att lyfta starka berättelser från historien"

I utställningen Fading Stories – pass them on på Fotografiska i Stockholm visas genom en app porträtten av 23 överlevande från Förintelsen, intervjuade och porträtterade av fotografen Sanna Sjöswärd.

15 av dessa visas på skärmar i salen och åtta på TV-skärmar, tillsammans bildar dessa ett drabbande budskap till betraktaren som sedan finns kvar i appen.

Här berättar de överlevande om sina minnen från Förintelsen. Några av dem har inte delat med sig av dessa tidigare, medan andra redan för flera år sedan började gå ut offentligt med sina fasansfulla upplevelser. Utställningen visas fram till 20 oktober på Fotografiska i Stockholm.
- Idén till Fading Stories föddes när jag fotograferade Hedersporträttet på Hedi Fried för Statens Porträttsamling/Nationalmuseum 2015. Jag vill göra en porträttserie samt intervjuer av de överlevande och förstod att de överlevande är på väg bort så i januari 2017 kontaktade jag Fotografiska, berättar fotografen och författaren Sanna Sjöswärd.

- Jag fick kontakt med dåvarande ordförande Livia Fränkel som är Hedi Frieds syster för Föreningen Förintelsens Överlevande. Hon hjälpte mig att få kontakt med några av de överlevande som har varit ute mycket på skolor och berättat om sina upplevelser. Jag har ett stort nätverk av judar som bor i Sverige så jag kontaktade även andra som inte är med i föreningen och aldrig varit ute berättat om sina upplevelser. Jag började fotografera och intervjua från januari 2017 och jobbat med arbetet tills nu.

Fading Stories-pass them on är ett samarbete mellan Sanna Sjöswärd, Raoul Wallenberg Academy och Fotografiska. Porträtten ska ingå i ett skolmaterial för att sprida de överlevandes berättelser till dagens och framtidens unga.
- Vittnesmålen handlar om livet före, under och efter Förintelsen genom att lyfta fram de överlevandes  berättelser hedrar vi också deras anhöriga och alla de som mördades i lägren. De sista överlevandes berättelser är också ett fönster ut mot världen som hjälper oss att förstå och ställa frågor om vad som hände. Att påverka genom att lyfta starka berättelser och erfarenheter från historien till nutid ger oss inte bara en inblick av de sista vittnena av förintelsens historia men vi för inre kompass hur vi vill ha ett bättre samhälle för våra medmänniskor och för oss själva. Jag vill påverka och beröra genom att lyfta starka berättelser från historien och tror att det kan ge oss en inre kompass, få oss att tänka efter: vad är det samhälle vi vill leva i?

I somras ställdes sju av Sannas porträtt av Förintelseöverlevande ut under Almedalsveckan  i Visby. Utställningen rönte stor uppmärksamhet. Nynazistiska organisationen nordiska motståndsrörelsen NMR försökte blockera ingången och gav sig även i utställningssalen ropandes ”Jävla historie-mytomaner”.
- Under Almedalen så slöt sig många besökare och visade sin solidaritet gentemot de överlevandes berättelser. Utställningen Fading Stories kunde inte NMR tysta ner. Jag blir inte rädd över andra människors dårskap utan det visar och stärker att berättelserna av de överlevandes vittnesmål är så viktiga att lyfta fram. Jag är så stolt över att få ta del av de sista överlevandes berättelser och förtroendet att föra det vidare.

- Jag är frilansfotograf och föreläsare på skolor, företag och organisationer. I samband med Utställningen Fading Stories visas på Fotografiska har jag fått många förfrågningar att komma ut berätta om arbetet med Fading Stories.

Sanna Sjöswärd är just nu aktuell med release av sin ljudbok och e-bok; "Min mamma är en persisk prinsessa" som släpps nu på fredag den 13 september.


MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2019-09-10