Kulturkonferens 2019 i Luleå är ett samarbete mellan Region Norrbotten, Riksteatern Norrbotten och Riksteatern.

Konferens; Rätten att berätta

Kulturkonferensen Rätten att berätta vill lyfta upp scenkonsten med fokus på nationella minoriteter och Sveriges urfolk samerna.

Konferensen Rätten att berätta vill skapa en gemensam kunskapsbas om Sveriges fem nationella minoriteter. Syftet är att lyfta upp scenkonsten utifrån nationellt minoritetsperspektiv.
- Om Giron Sámi Teáhter blir en nationalscen om några år så vill jag att alla som deltog på konferensen ska inse varför den blev det och inse värdet av det, säger Christine Hemdal Sandling, kulturstrateg på Region Norrbotten, om målet med konferensen som hålls på Clarion Hotel Sense i Luleå den 14-15 november.

Konferensen Rätten att berätta arrangeras av Region Norrbotten och Riksteatern med syfte att gå från ord till handling när det gäller att lyfta frågor om nationella minoriteter ur scenkonst-perspektiv.
- Vi har bestämt oss för att den här gången börja med att bidra med kunskap i frågan. Det kommer att finnas representanter från varje minorietetsgrupp på plats för att diskutera detta, säger Hemdal Sandling.

Arbetet med Riksteatern är en treårig process.
- Riksteatern vill göra en strategi för att utveckla den här frågan och konferensen blir ett avstamp. Region Norrbotten kommer inte vara med alla steg men vi kommer att fortsätta bevaka den här frågan.

Målgruppen är politiker, tjänstemän, och de som finns i scenkonst-branschen. Den 14 november på kvällen bjuder konferensen alla deltagare på Tornedalsteaterns föreställning Cabaret No niin.

Programmet hittar du här (det uppdateras löpande)

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2019-10-29