Artiklar
Jan Johansson och Susanne Rantatalo. Foto: Marianne Berglund

Stort intresse för meänkieli

"Vi ser ett växande intresse för meänkieli och möter oftast en väldigt blandad publik söderöver. Det är inte endast sverigefinnar och tornedalingar som är på våra konserter, även svenskar är intresserade av vår musik."

 

Det säger Jan Johanssson i ett pressmeddelande från Svenska Tornedalingars Riksförbund.

50 spelningar under hösten 2019 är vardag för Jan Johansson, musiker, och Susanne Rantatalo, sångerska. De medverkar i olika bandkonstellationer och livnär sig på musik där språken är meänkieli och finska.

Till hemmet i Piilijärvi har de anlänt för drygt en vecka sedan efter en turné i södra Sverige med teatermonologen Tjära människa och folkmusikgruppen WAO. Alldeles snart är de på väg igen på en turné i Norrbotten, för att sedan packa in instrumenten för resor till finska Österbotten och längs Norrlandskusten.
- Det är ju allmänt känt att musik förenar människor. Min önskan är att fler arrangörer skulle ha en repertoar på minoritetsspråk, berättar Jan Johansson.

- Det är glädjande att vi har duktiga musiker som kan förmedla en känsla för meänkieli. För oss på förbundet är de vardagshjältar och synnerligen viktiga när det gäller spridning av kunskap, säger Kerstin Salomonsson, ordförande för Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset, i ett pressmeddelandet.

MALIN A JUNKKA

 

Sidan uppdaterad 2019-10-08