Elin Teilus höll barnen på biblioteket i Östersund/Staare trollbundna under hela föreställningen. Foto: Malin A Junkka

Språkveckan inledd med samisk barnteater - Biejvve bájttá

Den samiska språkveckan smygstartade i går söndag med den magiska barnteatern Biejvve bájttá – Solen skiner. Elin Teilus ger föreställningen på svenska men med inslag av samiska ord och jojk.

Nedan ser du ett klipp från föreställningen där barnen får möta björnen.

Biejvve bájttá är en barnteater där barnen får möta samerna och deras land Sápmi. Föreställningen spelades i går på biblioteket i Östersund/Staare men ges också i Brunflo 22 oktober. 

Cirka 25 barn och deras föräldrar kom för att se teatern. Genom att involvera barnen i föreställningen genom frågor och annan delaktighet höll Elin Teilus dem trollbundna. Hon börjar föreställningen med att hälsa på lulesamiska, som är Elins modersmål, och barnen får prova att säga likadant. "Wow ni pratar samiska", inleder hon.

Barnen får följa med till kåtan på sommarvistet där Elin kokar kaffe på öppen eld med sin ren som sällskap. Hon möter den lite otäcka björnen, upplever midnattssolen, Elin jojkar med kraftfull och innerlig röst och barnen får möta de öppna vidderna, kallkällans klara och kalla vatten och renhjorden. Barnen får också testa på att jojka med Elin. Hon berättar också sagan om jorden där renens hjärta blir jordens hjärta.

Elin Teilus är sångerska, jojkare och skådespelerska med rötter i både skogssamiska Udtja och västkustens Göteborg. Språket, lulesamiskan, har hon lärt sig i vuxen ålder och till Udtja, som fågelvägen ligger mellan Jokkmokk och Arjeplog, återvänder hon flera gånger per år.
- Det är där jag får min djupaste inspiration, säger hon.

Biejvve bájttá är en populär föreställning bland förskolebarn som Elin gjort cirka 80 gånger nu, både i norra och södra Sverige. När hon ger den i norra delarna av landet och har samiska barn i publiken har den ett annat syfte än när svenska barn ser den, menar hon.
- För samiska barn stärker den identiteten, de känner att "hon berättar om oss", för svenska barn blir det ett sätt att få möta den samiska kulturen på ett positivt sätt i tidig ålder som jag hoppas de bär med sig under livet.

Elin Teilus är aktuell med nysläppta albumet Iellemij - To Life som är en hyllning till markerna och människorna i Udtja, de som gått före och de som ska komma, till jorden och allt livs okränkbarhet.

Elin har bland annat haft konserter vid Sametingets 25-års jubileum, jojkat på Samiska nationaldagen och Nationell högtidsgudstjänst i Uppsala Domkyrka samt i samband med visningar av filmen JOJK. 

MALIN A JUNKKA

 

 

Sidan uppdaterad 2020-02-06