Populärt konto beskriver judiskt liv i Sverige

Instagramkontot Stoltjude har funnits sedan 2016 och har i dag 4 000 följare. Varje vecka får en ny person skriva om sin judiska identitet och hur det är att vara jude i Sverige.

Det var när kontot började uppmärksammas av personer på olika myndigheter som det även fick en spridning hos allmänheten.
- Det i kombination med att vi hittade "rätt" personer som gästade oss gav oss en större spridning.  När Alice Bah Kuhnke nyligen gick in och rekommenderade folk att följa vårt konto blev det fart och vi fick nya följare. Det var kul, berättar Nina Tojzner, generalsekreterare för Judiska Ungdomsförbundet som också ansvarar för kontot.

Hon schemalägger personer ett antal veckor i förväg och hittills har det inte varit några problem med att få folk att ställa upp att visa hur livet som jude i Sverige i dag kan vara trots att det är ett öppet konto.
- I början var folk lite mer rädda men nu är det inga problem. Men nu har vi hållit i gång så länge så det börjar bli svårt hitta nya personer.

Tanken är att erbjuda en spridning både i innehåll och ålder på personen som postar bilder. Inläggen handlar om allt från familjeliv, vänskap, identitet till konst. Många delar generöst med sig av sina bakgrunder, tankar kring det judiska och bilder.
- Ena veckan kanske vi har en 40-årig journalist och andra veckan en student. Och jag brukar säga att ett inlägg om dagen är bäst. I övrigt har vi inga restriktioner förutom standard ingen rasism. det ska inte kännas jobbigt att "gästa" vårt konto.

Precis i dagarna har Judiska ungdomsförbundets styrelse tagit upp frågan vad som ska hända med kontot framöver. Nina Tojzner har precis börjat utreda möjligheterna till att ge ut berättelserna i bokform.
- Jag har tagit kontakt med Kulturrådet och ska kontakta en möjlig utgivare.

Judiska ungdomsförbundet högsta beslutande organ är årsmötet. Det betyder helt enkelt att JUS leds av sina medlemmar. Det är på årsmötet inriktningen på JUS verksamhet bestäms och det är via medlemsföreningarnas ombud som den nya styrelsen får sitt förtroende. JUS håller årsmöte varje år under mars – april.
- Vi jobbar mot våra medlemsföreningar. Nu har vi också fått i gång vårt Twitterkonto och vi kan jobba med opinionsbildning och sociala medier, säger Tojzner.

MALIN A JUNKKA

 

Sidan uppdaterad 2019-11-08