Barnkonst från Slovakien visas på Frölunda Kulturhus.

"Även vi finns"- barnkonst från Slovakien

Domino Kai, romsk aktivist och debattör, har tagit initiativet till utställningen ”Även vi finns” som invigs lördagen den 9 november på Frölunda Kulturhus.

 

– Varför ska det vara så svårt att låta alla barn få sina drömmar uppfyllda, inte minst rätten till utbildning, ett boende och rätten att få vara den personen är född till? Jag välkomnar Barnkonventionen som lag i Sverige efter 1 januari 2020, ett starkare skydd för alla barn, så även för romska barn, säger Domino Kai.

I den lilla jordbruksbyn Jarovnice i Slovakien finns landets största romska community. Runt 1 000 elever från denna marginaliserade och utsatta grupp går i grundskola nr 192 i byn och under läraren Jan Sajkos konstlektioner har eleverna skapat färgstarka konstverk som blivit mångfalt prisbelönade världen över.
- Nu har vi glädjen att visa ett urval av dessa konstverk på Frölunda Kulturhus, säger Domino Kai i ett pressutskick.

Utställningen invigs lördag den 9 november, klockan 14-16. Slovakiens Sverigeambassadör, Martina Balunová och Domino Kai, medverkar under vernissagen. Utställningen genomförs i samarbete med Sveriges Internationella Roma Filmfestival och pågår till och med 15 december.

Alla verk i utställningen är till salu och hämtas efter utställningstiden. Pengarna går oavkortat till skolan för att köpa mer material så eleverna kan fortsätta med att skapa mer. 

MALIN A JUNKKA

 

 

Sidan uppdaterad 2019-11-11