Antisemitiska attacker skedde under helgen

Synagogor och judiska institutioner i tre svenska städer utsattes under natten mot söndag (9–10 november) för en rad antisemitiska attacker. 

Graffiti och klistermärken med davidsstjärnor, likt de som nazisterna tvingade judar att bära under andra världskriget, sattes upp på synagogorna i Stockholm, Norrköping och Helsingborg och på det judiska kultur- och utbildningshuset Bajit i Stockholm.

Attacken skedde på årsdagen av ”Novemberpogromen” (Kristallnatten) som ägde rum i Tyskland natten mellan den 9 och 10 november 1938. Då brändes och förstördes över 1 400 synagogor och bönehus i Tyskland. Omkring 7 500 judiska butiker fick skyltfönstren krossade, vandaliserades och plundrades. Även judiska bostäder vandaliserades. Judar misshandlades, mördades och många begick självmord i desperation. 30 000 judiska män arresterades och skickades till koncentrationslägren Dachau, Buchenwald och Sachsenhausen.

Judiska Centralrådets ordförande Aron Verständig säger att det är obehagligt att attacken sker på årsdagen av Kristallnatten. Lite tidigare samma kväll hölls en minnesceremoni i Stora synagogan i Stockholm.
– Syftet är att skrämmas. Det verkar att vara koordinerat och det rör sig också om koordinerade aktioner i flera olika länder. Det är skönt att ingen person har kommit till skada, säger Aron Verständig.

Attacken är polisanmäld, och det finns kameraövervakning som har överlämnats till polisen. 

Judiska församlingar i Finland, Norge och Danmark har också utsatts för liknande attacker. I danska Randers har ett 80-tal gravstenar vandaliserats på en judisk begravningsplats. Det judiska samfundet i Danmark säger också att det i helgen inträffat flera antisemitiska händelser. Bland annat hängdes en gul davidsstjärna på brevlådan hos en judisk familj i Silkeborg.
– De som gjorde det här är fega och oförskämda. Och jag hoppas verkligen att polisen griper dem, säger Randers borgmästare Torben Hansen till tidningen Politiken.

"Att det händer exakt på årsdagen till kristallnatten är ett bevis på att tankesättet som ledde till Förintelsen, finns kvar 2019", skriver Henri Goldstein, ordförande i Det judiska samfundet i Danmark, i ett pressmeddelande.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen skriver på Facebook att "Vi måste fördöma det här och myndigheterna måste göra vad de kan för att lösa de här brotten".

- Judiska Centralrådet kommer att fortsätta att påtala behovet av att samhället agerar mot de mörka krafter som ägnar sig åt dessa vidriga handlingar, säger Aron Verständig. 

JOHN GRADOWSKI

 

 

Sidan uppdaterad 2019-11-25