Mia Taikon som författat boken om Maja på de två romska varieteterna. Foto: Privat

"I boken har jag lekt med genusrollerna"

”Maja bjuder på Saviáko” är den första pekboken på kelderáš och kaale i serien om Maja. Böckerna ska hjälpa de allra minsta, 0-3 år, och föräldrar som inte kan språken att bygga på ett ordförråd.

Maja är en liten romsk flicka, hon har en lillasyster som hon älskar att leka med. I Majas familj tycker man mycket om musik, mamma kan spela gitarr och storebror lär sina systrar att dansa. I ”Maja bjuder på Saviáko” bakar Maja och hennes morfar en god romsk kaka som de bjuder Majas kusiner på.

Texten är skriven av Mia Taikon som till vardags jobbar på förlaget ERG som projektledare och pedagog. Det var när Mia insåg att det inte fanns några romska barnböcker (pekböcker) för den här målgruppen som hon kände ett ansvar att fylla luckan.
- Ju tidigare ålder barnen kommer i kontakt med språket desto lättare blir det med flerspråkigheten. Det är ett faktum, säger Mia Taikon.

Boken, är den första i en serie om Maja, är en pekbok med enkla texter där teckningarna lyfter texten. På baksidan finns en ordlista. Mia lyfter upp illustratören Eva Wiik.
- Jag ville att teckningarna skulle gestalta romer så att barnen känner igen sig men bilderna skulle inte vara stereotypa. Maja skulle ha långt hår så att romska flickor känner igen sig men hon skulle också ha snickarbyxor som romska flickor vanligtvis inte har. Jag förklarade hur Maja skulle se ut och två timmar senare fick jag en bild från Eva. Jag blev nöjd direkt och så var Maja född.

Mia Taikon säger vidare:

- Jag är feminist och brinner för frågor om jämställdhet. I boken har jag lekt med genusrollerna. Jag vill visa att det funkar väldigt bra med jämställdhet i en romsk familj. Ju tidigare barnen ser detta desto bättre.

ERG förlag är noga med att använda det romska alfabetet.
- Romer i hela världen som kan varieteterna kale eller kelderáš ska kunna läsa böckerna.

ERG:s största målgrupp att sälja in böckerna till är biblioteken.
- Sedan har jag alltid med mig böcker vart jag än går och jag skänker till dem som vill ha. ERG kom till en gång i tiden för att vi ville att våra romska barn ska ha böcker in sina händer.


I vår kommer nummer två i serien om Maja. Då kommer hon gå på affären och handla med farfar.
- Serien är en del av revitaliseringen samt ett steg i att öka läsförståelsen av det romska språkets olika varieteter, avslutar Mia Taikon.

Boken är en så kallad boardbok som är rundade kanter så att barnen själva kan sitta med den utan risk för vassa kanter och den finns att köpa till subventionerat pris på www.romskabokhandeln.se.

MALIN A JUNKKA
 


 

Sidan uppdaterad 2019-11-20