Carina Henriksson älskar kontrasterna i sitt liv. Foto: Privat

"Musik och teater är en bra inkörsport till språk"

Hon gav sig själv ett friår för kreativt skapande. Det gav bland annat utrymme för att gå en ny utbildning, och under året klev före detta teaterchefen Carina Henriksson, med alteregot Glesbygdsdivan, även ut som låtskrivare.

Efter fem år som verksamhetschef och konstnärlig ledare för Tornedalsteatern lämnade Carina Henriksson förra hösten sitt uppdrag. Den allkulturverksamma operasångerskan hade längtat efter att få göra sådant som hon inte hunnit med, bland annat med att författa egna sångtexter.

Carina kommer från Tystnaden, Lainio by i Kiruna kommun och det är dessa rötter, sitt ursprung och naturen som musa som fått stå i centrum för Rajaton-Gränslöst. Ett album som innehåller en mängd olika låtar och genrer och som släpptes i höstas. Titeln Rajaton-Gränslöst är så klart ingen slump och de nationella minoritetsspråken blandas med svenska. Carina och hennes musiker guidar oss mellan visa och klassiskt, folkmusik, tango, opera och en hårdrocksballad.
- Jag skulle vilja säga att jag är gränslös i mitt skapande, jag gillar inte indelning i olika fack och genrer. Och jag älskar kontrasterna, stad och land, puls och tystnad, vildmark och opera.

Carina har alltid med sina tornedalska och samiska rötter, och sin kulturella identitet, i sitt skapande.
- I dag kan man välja mer hur man vill profilera sig, det är mer tillåtande, tycker jag.

I somras jojkade Carina för första gången offentligt på ett gig i Stockholm.
- Jag gör det på mitt eget sätt. Musik och teater kan för många vara en bra inkörsport till språket. Och är en viktig del av revitaliseringsprocessen för våra minoritetsspråk. 

Under året har hon som sagt producerat sin första cd, Rajaton-Gränslöst. En cd som hon själv beskriver som ”sånger i olika genrer stöpta i Tornedalsdräkt”.
- Det är ett bra visitkort och marknadsföring men de yngre vet ju knappt  Vad en cd-skiva är, säger hon och skrattar, men de allra flesta har ju ändå kvar en cd-spelare i sina hem.

Carina bor i Poikkijärvi utanför Kiruna med sin 9-årige son Helmer. Den äldsta sonen bor söderut där han går gymnasiet. Nu efter att friåret tar slut vid nyår är hon redo att ta en anställning igen. Kanske går även flyttlasset söderut, men första prioritet är att stanna i Norbotten.
- Vi får se vad som händer. Jag lägger ut lite krokar här och där.

Men först ska hon avsluta den utbildning som hon påbörjat under året. Hon ska bli REVOICE (röstmassage-) terapeut. En ganska unik utbildning som Sirkka-Liisa Perkiö håller i tillsammans med andra specialister där enbart 18 personer utbildats sedan 2008.

En av låtarna Omslag mot livet som Carina skrev under året gick direkt in som Veckans förskning på SR, P4 Norrbotten och albumet fick fina recensioner. Carina beskriver själv låten som ”längtan efter själarnas gemenskap och den där rädslan som gör att vi skyddar vårt inre och kanske inte vågar släppa in varann i den gemenskap vi så starkt längtar efter. Den handlar också om att vi har olika erfarenheter, personliga egenheter och egenskaper, vi är olika helt enkelt.”

Ännu är manuset för Carina Henrikssons framtid inte färdigskrivet och hon vet inte var hon yrkesmässigt eller geografiskt kommer att hamna. Men ett som är säkert är att skapandet fortsätter i olika former för den energiska artisten.

Närmast väntar julkonserter och ett arbete med processteater där Carina är manuscoach och regissör. Sedan efter årsskiftet blir det bland annat en liten turné med Rajaton-ensemblen och Bengt Pohjanen, bland annat på Jokkmokks marknad.

MALIN A JUNKKA

Fotnot: REVOICE manuell röstterapi är en speciell massage- och behandlingsmetod utvecklad och praktiserad i närmare 40 år av Sirkka-Liisa Perkiö, leg. naprapat, i samarbete med läkare (foniater), tandläkare, röstpedagoger och logopeder och behandling är ett bra komplement till andra typer av vård. Den är till för den som använder rösten ofta eller har någon form av besvär med rösten, den fungerar både förebyggande och terapeutiskt. 

Sidan uppdaterad 2020-01-14