Henry Huuva spelar tomten. Foto: Martin Eriksson

Tomten som talar meänkieli

Nu har julkalendern Tomten på Luppioberget börjat. SVT har gjort en julkalender med 24 avsnitt där fokus är Tomtens möjlighet att hjälpa till att rädda vårt jordklot från att bli nedskräpat. Och både Tomten och Vätti pratar meänkieli och svenska.

Du kan se det första avsnittet av Tomten på Luppioberget här.

Tomten och nissen Vättis bor långt i norr i skogarna kring det snötäckta Luppioberget. Vi får följa deras spännande julförberedelser, men i år har de upptäckt ett problem. Planeten mår inte bra av allt skräp som slängs i naturen och som nu även nått Tomteskogen. Hur kan Tomten och Vätti rädda naturen från allt skräp?

Tillsammans får de en idé. Gamla övergivna saker ska med lite fantasi bli nya julklappar åt barnen. Samarbete och kreativitet kan rädda julen, men också alla djur från att fastna i allt skräp som människorna lämnat efter sig. Följ med på ett spännande äventyr med en världsvan och ganska knasig Tomte ihop med en rolig, påhittig och ibland lite stressad Vätti! Det skriver SVT i ett pressutskick.
- Som vi skrattat under inspelningen, det har varit en helt underbar produktion som kantats med allvar, nämligen Tomtens möjlighet att hjälpa planeten från att bli nedskräpad. Våra skådespelare har verkligen levt in i sina roller som Tomte och Vätti. Så nu längtar vi oerhört för att se barnens reaktioner, säger producenten Ida Brännström.

Ida Brännström avslöjar att teamet ska åka ut på en turné med serien och besöka cirka 250 barn under premiärveckan 2-8 december.
- Det har varit väldigt roligt och framförallt mysigt att hänga i Tomtens hem under alla inspelningsveckor. Vi har skrattat så vi har gråtit. Speciellt på eftermiddagarna, när alla varit trötta. Sen var det ju tur att vår Tomte är så händig, det har underlättat mycket, säger Paulina Martikainen som spelar Vätti, en typ av tomtenisse.

- Att få skratta och uppfinna med detta fantastiska gäng har varit en upplevelse utöver det vanliga, nästan som att skägget fastnat och inte gick att ta bort. Glädje och uppfinningsrikedom sprudlar, säger Henry Huuva som spelar Tomten i julkalendern.

Tomten Luppioberget sänds 1-24 december klockan 13.10 i SVT Barn och när du vill på svtbarn.se.

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2019-12-03