Illustruation av Irene Thisner.

Mångkulturella almanackan för 2020 är här

Mångkulturella almanackan kommer nu ut med sin trettionde årgång, den för 2020. Nationella minoriteterna finns med även denna gång. 

I tematexterna blev det i år nedslag i Tornedalen, då handlar det om dopp-i-kopp och i Värmland där det handlar om skogsfinnarnas motti.

Den har som alltid med alla de stora religionernas högtider, folkliga firanden, internationella dagar och mycket mer.

Mångkulturella almanackan 2020 har mat som genomgående tema. Här finns berättelser och intervjuer om måltidstraditioner och fester, här finns recept och odlingstips! Varje månad kommer ett litet tips om något att odla själv eller plocka i naturen.

Med önskningar om ett sött nytt år inleds almanackan i januari och berättar samtidigt att detta är den traditionella nyårshälsningen (på jiddisch A zis gebentsht yor, ett sött välsignat år) vid det judiska nyåret Rosh Hashana, som 2020 inleds 18 september.

Förra året, som var FN:s år för ursprungsfolkens språk, hade almanackan lite extra fokus på samer. Många av de samiska flaggdagarna finns med i år igen vid sidan om de nationella minoriteternas egna dagar.

Mer fördjupning, och fler kalenderdagar (samtliga samiska flaggdagar, till exempel) finns på almanackans webbsida mkalmanackan.se. Där publiceras också varje månad tips för att använda almanackan i undervisning – från förskola till folkhögskola.

Mångkulturella almanackan ges ut av Mångkulturellt centrum i Botkyrka.  Illustrerad av Irene Thisner.

MALIN A JUNKKA

 

Sidan uppdaterad 2019-12-10