Artiklar
Aviva Scheiman (till höger) med kollegan Karin Larsson Ryden och hunden Bizli. Foto: Privat

Hon skapade ett monopolspel om sin judiska släkthistoria

Ett fotografi av guldsmeden Aviva Scheimans morfars mormor Berta väckte hennes nyfikenhet och blev startskottet till en omfattande släktforskning om hennes judiska släkthistoria i Göteborg. Det resulterade i ett monopolspel om Bertas liv och nya silverkreationer.

Aviva Scheiman är 44 år och bor i centrala Stockholm. På Tegnérgatan i Stockholm har hon sedan 15 år tillbaka sin guldsmedsverkstad där hon arbetar tillsammans med fyra andra kollegor i samma bransch. Hon växte upp i sin mormors och mammas guldsmedsaffär så yrket är inget nytt för henne men hon ville skapa sitt eget och efter ett år i Australien öppnade hon och en kollega en egen verkstad vid Tegnérlunden. 
 
Det började med vigselringar och omarbetningar men har med åren blivit mer judiska bruksföremål och symboler. Det är ofta diskreta smycken, identitetsmarkörer med både svenska och judiska inslag.
- Många känner behovet av att ha en judisk symbol men vill inte att den ska vara så tydlig utåt sett.
 
Minoritet.se träffar henne i verkstaden/butiken på Tegnérgatan. Kunder kommer och går. En del planerar sin vigsel och vill ha något unikt medan andra bara vill fräscha upp sina smycken. Avivas hund Bizli (namnet på ett israeliskt godis) hälsar alla välkomna med sitt lilla skall. Kreativiteten flödar på verkstaden.
 
Fotografiet på Berta Neuberg Fink blev startskottet till något nytt i Avivas liv. Då hennes mamma och morföräldrar inte längre lever fick hon lära sig om sin historia helt själv. Att hon även ser ut exakt som Berta gjorde gör det hela mer spännande.
- Det blev ett heltidsdetektivarbete för att hitta alla Bertas 12 barn och vart hon egentligen kom ifrån. Jag tog reda på allt från klädstil, resvägar, arbets- och boendeförhållande och det allmänna läget i Europa för att förstå hur och varför dom flyttat runt som dom gjort och till slut hamnade i Sverige.
 
- Det här har varit det jobbigaste och samtidigt det roligaste jag någonsin gjort, säger hon.
 
För två år sedan deltog Aviva på ett judiskt konstnärsläger på Barnens Ö och det var där idén föddes till utställningen. Hon erhöll ett stipendium från en kulturstiftelse i Göteborg och kunde under hösten 2019 realisera sina idéer.
- Berta var den första i min familj som kom till Sverige redan 1860. Det enda jag hade var bilden på henne och en ketubah, ett judiskt vigselbevis från London från 1881 som jag hittat hemma hos min mormor efter att hon gått bort. Nu har jag lärt mig hur man söker i alla olika arkiv och har lärt mig så mycket om Europas historia på köpet, säger hon lyckligt.
 
Hon har låtit DNA-testa sig, hittat nya släktingar, åkt till Göteborg och London och tillbringat åtskilliga timmar i arkiv för att följa Bertas liv. Att Aviva blev hantverkare känns numera självklart.
- Alla i Bertas släkt var hantverkare av olika slag, hattmakare, skräddare, frisörer, bagare, typografer och paraplymakare. Att jag är den jag är känns självklart nu.
 
Tanken med monopolspelet är att spelarna ska kunna följa Bertas liv som går från Raczki i ryska Polen via Göteborg, London, New York och Stockholm. Pjäserna skapade hon givetvis  i sin verkstad, en hatt, en sax, ett strykjärn, ett paraply  och så vidare. Symboler för de olika personerna.
- Jag har alltid älskat spel. Spelet om Berta och hennes 12 barn ska ge kunskap om judisk historia i Europa men även väcka nyfikenhet att lära dig mer om dig själv och din historia, säger Aviva.
 
Med hjälp av stipendiet kunde hon i höstas resa till Tel Aviv där hon gjorde klart monopolspelet och dess pjäser.
- Jag lånade en kompis verkstad på diamantbörsen där jag fick tid att gräva mig ner i arbetet till 100 procent och färdigställa alla alster. 
 
I november ställde hon ut spelet på litteraturhuset i Göteborg tillsammans med 3 andra konstnärer under temat ”Crafting Memories” och nu söker hon samarbetspartners för kommande utställningar.
- Jag kan tänka mig att samarbete med romer, samer eller andra minoriteter då vi ofta har liknande historier. 
 
Men kreativiteten flödar fortfarande efter släktforskningen.
- Ett tag där trodde jag nästan att jag var Berta, skojar Aviva och hennes kollegor på verkstaden håller skämtsamt med om att de fick påminna henne om att det inte är 1800-tal.
 
Nu ska hon fortsätta skapandet av smycken inspirerade av Bertas liv. Hon har redan skapat ett  släktträds-armband och återskapat de smycken Berta hade på bilden (i modern tappning) och hon bubblar av kreativitet.
 
Men först vill hon ut med monopolspelet i landet för att sprida kunskap om judisk historia. Är du intresserad så mejla Aviva på aviva@21gram.se.
 
MALIN A JUNKKA


 




 

Sidan uppdaterad 2020-09-10