"Den sista natten, när jag går av skiftet, känner jag ingen trötthet. Foto: Hasse Stenudd

Tornedalsrallyt beskriver ett fenomen som lever än

"Efter min medverkan i SVT:s serie Tornedalsrallyt har jag kommit att tänka på meänkieli på ett nytt sätt". Det säger Patrik Jatko, Pajala, som i 30-års tid pendlat mellan Tornedalen och Malmfälten.

– Vi har med grannen skapat en meänkielibastu och när vi badar är det bara meänkeli som får talas i bastun, säger Patrik Jatko, Pajala.

Tornedalsrallyt är ett uttryck som myntades under 60-talet då tornedalingar för sin utkomst sökte sig till Luleå och Malmfälten, för att under lediga stunder vända kylaren mot Tornedalen. Ofta uppstod under fredagseftermiddagar en karavan av bilar på väg mot älvdalen.

Patrik Jatko är en sann pendlare som vet vad Tornedalsrally innebär. Under åren 1990 till 1995 körde han fram och tillbaks mellan jobbet som operatör i LKAB: s malmhamn, och de lediga dagarna tillbringade han i hemmet i Pajala. Efter att malmhamnen blev färdigbygg erbjöds han 1995 att flytta till LKAB i Kiruna.
– Tornadalsrallyt fortsätter och det har varit skiftgång i olika former men alltid då jag blivit ledig har jag åkt till Pajala, säger Patrik Jatko.

I dag jobbar han sju skift och är ledig sju. Patrik kom hem till huset i Pajala under måndagsmorgonen. Framtill torsdagsmorgonen har han tillsammans med pappa Göte, lagat en trasig fliseldningspanna, som är gemensam för Patriks hus och föräldrarna Anja och Götes hus.

Det var producenten Ida Brännström på SVT som kontaktade Patrik angående Tornedalsrallyt.
– Först bemödade jag mig inte ens att svara men hon gav sig inte utan skrev på nytt. Då kom det sig att hon kom hit på besök. Vi drack kaffe och pratade och hon tyckte jag passade in i filmen om Tornedalsrallyt. Jag har inte behövt ångra mig att jag gav mig in i det, säger Patrik Jatko.

Kaffebryggaren har puttrat klart och Patrik ställer fram två koppar. 1998 träffade han Mia som år 2000 kom att bli hans hustru. De har tre barn tillsammans. Men i Kiruna fortsatte skiftgången och malmen ska fram. Patrik Jatko säger sig inte ha de fritidsintressen som folk i Kiruna i allmänhet har.
– Ska jag göra något speciellt så blir det hemma i Pajala. Jag har sett Kiruna lite som ett arbetsläger.

Pendlandet har inte varit utan bekymmer. En natt bytte Patrik Jatko bränslefilter i Vittangi i 38 graders kyla. En tidig morgon klippte han en älg utanför flygplatsen i Pajala. Han berättar att pendlandet på ett sätt är ett fritt liv men eftersom han äger en fastighet i Pajala är han på ett sätt låst.
– Den sista natten, när jag går av skiftet, känner jag ingen trötthet. Då är jag adrenalinstinn och ser fram emot att hoppa på rallyt igen. Det är samma sak efter en lång ledighet, då jag ser fram emot att åka iväg och börja jobba igen.

Patrik Jatko medger att det fria livet kan ha kostat honom en del.
– Ja, det kan ha kostat mig mitt äktenskap men dels har jag familjen kvar då min 18-åriga son bor hemma hos mig.

Sonen har samma skruvarintresse som pappa och utbildar sig i Kiruna till fordonsmekaniker. Han har goda möjligheter att efter utbildningen få jobb i Pajala.

Arbetet med filmande var ovant. Patrik Jatko pratar oftast svenska men som många andra byter han friskt mellan språken när han talar. Han har innan tv-inspelningarna inte tänkt på betydelsen av sitt modersmål. Tornedalsrallyt blev en ögonöppnare och för honom för att bevara sitt först språk och det är bara meänkieli som gäller när de med grannen badar i meänkielibastun.

I tv-serien talar Patrik Jatko öppet om sin saknad efter en kvinnlig vän att dela sitt liv med.
– Det är några som efter tv-programmen hört av sig via Messenger men jag har tyvärr varit dålig på att svara. Lite reserverad ska man nog vara.

Patrik Jatko resonerar som så att då samhället är byggt som det är får man flytta dit där jobben finns.
– Det är ju bra att vi är några tjurskallar som tycker om att pendla och håller glesbygden levande.

Ida Brännström som vuxit upp med pratet om Tornedalsrallyt hade en idé om att komma dem som pendlar mellan sina jobb på de större orterna i Norrbotten och hembygden i Tornedalen, in på livet.
– Jag ville beskriva ett fenomen i Tornedalen som är unikt. Jag har hört talas om Tornedalsrallyt i hela mitt liv och ville titta närmare på det, säger tv-producenten Ida Brännström, Övertorneå.

– Jag ville även visa på glesbygden som den är och på olika sätt som folk gör för att kunna bo kvar i Tornedalen, säger Ida Brännström.

Tv-serien Tornedalsrallyt sändes i december under bästa sändningstid och Ida Brännström berättar att serien fått ett stort gensvar från hela landet, även från grannländerna. Tanken var även att visa hur livet tedde sig på de orter de arbetar på.
– Många som hört av sig har tackat oss för att vi inte använde oss av en tycka synd om mentalitet. Framför allt så är det kärleken till Tornedalen som gör att de pendlar. Det är för dem ett sätt att bo kvar men de har alltid någon omkring sig som längtar och oroar sig då de är ute på vägarna, säger Ida Brännström.

HASSE STENUDD

 

 

 

 

Sidan uppdaterad 2020-01-30